Stadsmuseum met expo rond 400 jaar Kapucijnenkerk

Stadsmuseum met expo rond 400 jaar Kapucijnenkerk

Foto: edwin fontaine

Oostende - In het Stadsmuseum (Langestraat 69) is vanaf 6 september een tentoonstelling te zien over 400 jaar Kapucijnenkerk.

Van 6 september tot 17 januari 2016 loopt in het Stadsmuseum Oostende een tentoonstelling gewijd aan de Paters Kapucijnen en aan de nog bestaande Kapucijnenkerk in de Kapucijnenstraat.

Norbert Hostyn duidt: 'De Paters Kapucijnen waren vanaf 1615 aanwezig in Oostende. Net vier eeuwen geleden dus. Ze waren er actief tot in 1797 toen ze tijdens de Franse Revolutie uit hun klooster werden verdreven. De kloosterkerk overleefde -in tegenstelling tot de kloostergebouwen- de woelige lotgevallen van de geschiedenis en werd vanaf de vroege 19de eeuw een hulpkerk voor de vaak te kleine parochiekerk. Deze status bleef zo tot op vandaag de dag.'

De geschiedenis van de Kapucijnen in Oostende en van de kloosterkerk met haar barokke interieur vormt het onderwerp van de tentoonstelling. Stadsplattegronden, gravures, foto's, prentkaarten, oude documenten, religieuze gewaden en een maquette van het kloostercomplex zoals het er in de 18de eeuw uitzag vormen de ruggengraat van de tentoonstelling.

De kerk zelf is trouwens ook te bezoeken en bevindt zich net om de hoek van het Stadsmuseum.

Openingsuren van het Stadsmuseum: elke dag (behalve dinsdag) van 10-12.30 u en van 14 tot 18 uur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio