Johan Vande Lanotte legt eed af als burgemeester van Oostende

Johan Vande Lanotte legt eed af als burgemeester van Oostende

Foto: Photo News

Oostende -

Johan Vande Lanotte (sp.a) legt vrijdag om half vier de burgemeestereed af bij de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé. Hij volgt in Oostende Jean Vandecasteele op, die negentien jaar aan het roer stond van de badplaats. Beiden blikten vrijdagochtend tijdens een persmoment vooruit.

Bij de aankondiging voor het zomerreces maakte de wissel heel wat ophef los. Er kwam zelfs een extra gemeenteraad die heel geanimeerd verliep. ‘Voor ons voelde het natuurlijk aan, maar we moesten het wel uitleggen aan de mensen. Ik wilde geen ruzie meer maken voor iets wat ik niet wil, en ik wou me vooral concentreren op de zaken die ik nodig vond’, aldus de 59-jarige Vandecasteele. Hij keert terug naar zijn eerste liefde, als schepen van Openbaar Domein.

‘Perfecte afspraak’

‘De wissel is in perfecte afspraak gebeurd. Wij zijn een goed team. De eerste die ons uiteen wil trekken, loopt hier nog niet rond’, vult Vande Lanotte aan. ‘We zullen allebei op de beste positie zitten. Voor het tweede deel van de legislatuur willen we na een goede besparingsronde opnieuw investeren. Dat is het enige dat zal voelbaar zijn.’ Vande Lanotte wil de komende weken inzetten op het afronden van het dossier rond de nieuwe vismijn en de verhuis van de Vlaams Instituut voor de Zee. Hij wil ook dat de Oostendenaar meer participeert in de stad.

Vandecasteele wil dan weer focussen op de brandweerhervorming, mobiliteit en de vernieuwing van het station. ‘Daar zal ik nu meer tijd voor hebben.’

‘Hoger niveau’

De tandem kijkt ook al naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. ‘Ik zal trekken, Jean zal duwen’, zei de nieuwe burgemeester. ‘Met deze wissel tillen we Oostende naar een hoger niveau’, klinkt het.

Deze middag gaat Vande Lanotte naar Brugge, om de eed af te leggen bij de gouverneur. Aan de eedaflegging gaat traditioneel een kort gesprek vooraf, waarin de gouverneur vooral het belang van het nood- en interventieplan onderstreept.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees