Dankzij deze tips fietst uw kind veilig naar school

Dankzij deze tips fietst uw kind veilig naar school

Foto: jef collaer

Uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid blijkt dat vier op de tien kinderen die betrokken raken in een ongeval op weg waren van of naar school. Met volgende tips van de veiligheidsexperts van het BIVV is de kans een stuk groter dat zoon- of dochterlief vanaf dinsdag weer veilig naar school fietst.

Wanneer is de fiets van mijn kind veilig?

Alles begint met een fiets die in orde is. Op een mountainbike of koersfiets zijn reflectoren slechts verplicht als je er ’s nachts mee rijdt of wanneer het zicht beperkt is tot minder dan 200 meter. Maar als de fiets uitgerust is met een spatbord, moet hij vooraan een witte reflector hebben en achteraan een rode. Verder twee goed werkende remmen (één vooraan, één achteraan) en een witte reflecterende strook langs weerszijden van elke band en/of minstens twee gele of oranje reflectoren op ieder wiel en gele of oranje reflectoren aan iedere zijde van elk pedaal.

Een kinderfiets (met een wieldiameter van maximaal 50 cm) moet volgens de wet geen reflectoren hebben als er overdag en bij goede zichtbaarheid mee gereden wordt. Maar men kan beter vooruitziend zijn. De fiets moet minstens één rem hebben en een goed werkende bel.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind alleen naar school fietsen?

Studies hebben aangetoond dat kinderen ongeveer vanaf de leeftijd van tien jaar in staat zijn om alleen in het verkeer te fietsen. Uiteraard speelt de opgedane ervaring van het kind hier een belangrijke rol.

Hoe bepaal ik welk traject hij/zij het best volgt?

Soms is het veiliger om een stukje om te rijden langs een weg waar minder verkeer is, omdat de voertuig er trager rijden of omdat het fietspad er goed afgescheiden is van het verkeer. Leg vooraf samen de weg van en naar school een paar keer af en wijs je kind onderweg op alle mogelijke gevaren.

Mag je naast elkaar fietsen op weg naar school of niet?

Fietsers mogen met twee naast elkaar rijden op de rijbaan. Als het kruisen met een voertuig uit de tegengestelde richting onmogelijk is, moet je achter elkaar gaan rijden. Buiten de bebouwde kom moeten fietsers ook achter elkaar rijden als achter hen een voertuig nadert. Op een fietspad mag je steeds met twee naast elkaar fietsen, op voorwaarde dat je (bij het kruisen of het inhalen) de andere tweewielers niet hindert. Het voetpad is verboden voor fietsers.

Tien tips voor jonge en minder jonge fietsers

1. Zorg dat je de belangrijkste verkeersregels kent, begrijpt en naleeft.

2 Kijk je fiets regelmatig na. Werken de remmen, zijn de banden in goede staat, staat het zadel op de juiste hoogte, zijn de reflectoren proper en werken de lichten?

3. Communiceer met de andere weggebruikers. Steek je arm uit als je wil afslaan, zoek oogcontact met de bestuurders om er zeker van te zijn dat ze je gezien hebben.

4. Kijk om je heen en vooral achter je vóór je naar links uitwijkt als een geparkeerde auto je de weg

verspert, om een straat in te slaan. Kijk ook achter je voordat je rechtdoor rijdt op een kruispunt: auto’s die rechts afslaan, kunnen je de pas afsnijden.

5. Laat je zien. Je kunt een fluohesje dragen of fel gekleurde kledij. Wanneer de avond valt, moet je je verlichting aanzetten. Dankzij je fietsreflectoren en reflecterende elementen (op het hesje, je jas, rugzak...) kunnen bestuurders je van ver opmerken in het licht van hun koplampen.

6. Pas op voor onverwachte hindernissen. Een portier dat plots opengaat, een auto die uit een garage of parking komt gereden... Je rijdt best op 1 meter afstand van de kant van de rijbaan of van geparkeerde wagens. Blijf aandachtig, zodat je hindernissen tijdig kan ontwijken.

7. Vertraag en stop indien nodig aan kruispunten en rotondes. Zo kan je zien of de weg vrij is vooraleer je verder rijdt.

8. Rijd niet met voorwerpen die je kunnen hinderen of afleiden. Om goed in evenwicht te blijven, plaats je je bagage best op de bagagedrager of in een rugzak, houd ze zeker niet aan de hand! Zorg dat je boekentas veilig op je bagagedrager staat zodat hij er onderweg niet kan afvallen. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen!

9. Koptelefoons leiden je af. Bellen of smssen met de GSM in de hand op de fiets is, net zoals voor alle bestuurders, verboden en strafbaar.

10. Draag een fietshelm. Een helm beschermt je hersenen en vermindert bij een val het gevaar voor hersenbeschadiging en verwondingen aan het hoofd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees