Ronde van de Toekomst - Matvey Mamykin wint slotrit, eindzege voor Marc Soler

Matvey Mamykin heeft zaterdag de zevende en laatste etappe in de 52e Ronde van de Toekomst gewonnen. In een sprint na een lastige bergetappe was de 20-jarige Rus sneller dan de Australiër Jack Haig en de Spanjaard Marc Soler. Die laatste steekt de eindzege op zak. Laurens De Plus, na de zesde rit nog tweede in de stand, viel terug naar de achtste plaats.

Wielrennen op Sportwereld.be

Van bij de start regende het aanvallen in de korte bergetappe, 93,5 kilometer van Saint-Michel-de-Maurienne naar Les Bottières-Les Sybelles, met drie beklimmingen van eerste categorie (Col du Molard, Col de la Croix-de-Fer en Montée des Bottières) en één van derde categorie. Op de flanken van de Col du Mollard kwam alles weer bijeen. Er zonderde zich snel een kopgroep af met alle favorieten en het was Sebastian Henao die op een kilometer van de top de debatten opende. Hij sprokkelde snel anderhalve minuut bij elkaar. Achter hem bleven de andere klassementsrenners lange tijd samen. Op de Col de la Croix-de-Fer spatte de groep van leider Soler uit elkaar en moest De Plus lossen, maar in de afdaling kwam alles weer samen.

Op de voorlaatste klim waagde de Nederlander Sam Oomen zijn kans. Hij kreeg Soler, Martinez, Mühlberger en Mamykin met zich mee. Op de slotklim ging het kwintet over Henao. Finaal bleven enkel Haig, Mamykin en Soler voorop en zouden ze sprinten om de zege. De Plus finishte als veertiende, op 5:23 van de winnaar en zag op die manier zijn klassement doorboord.

In de eindstand heeft de 21-jarige Soler 1:09 voor op Haig en 2:50 op Mamykin.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.