Mogelijk bevindt ‘achtste wereldwonder’ zich op pas gevonden nazitrein

Experts: ‘Dit is maar een van de vele nazitreinen vol schatten’

© AP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Experts beweren dat de pas gevonden ‘goudtrein’ in Polen mogelijk de eerste van vele verborgen nazischatten kan zijn. Intussen gaan ook de geruchten dat de ‘goudtrein’ delen zou bevatten van de beroemde barnsteenkamer uit het Russische Catharinapaleis.

mtm

Walbrzych, een stad in het westen van Polen, is al enkele dagen in de ban van de legendarische nazi-trein vol goud. Twee schattenjagers meldden de vondst al op 20 augustus, maar toch kwam er vorige vrijdag pas officiële bevestiging. ‘We zijn 99 procent zeker dat de legendarische goudtrein van de nazi’s gevonden is’, luidde het toen.

‘Speciale lading’

De 100 meter lange trein is zwaar bepantserd, wat duidt op een speciale lading. ‘We weten nog niet wat er zich in de trein bevindt’, zegt Piotr Zuchowski van het Poolse ministerie van Cultuur. ‘Waarschijnlijk gaat het om legermateriaal, maar mogelijk ook sieraden, kunstwerken en belangrijke documenten.’

Volgens experten van het Ksiaz-kasteel in Walbrzych, een fort waar Hitler een basis wilde uitbouwen, zijn er nog minstens twee andere goudtreinen verborgen onder de grond. Mogelijk zelfs met nog veel meer schatten dan de al gevonden trein. ‘Volgens de legende zijn er in januari 1945 drie treinen de stad binnengereden die later nooit werden teruggevonden’, zegt cultuurdirecteur Magdalena Woch. ‘Er is ook nog maar een fractie van Hitlers enorme tunnelcomplex ontdekt. Tot 1947 zaten de Sovjets hier echter en het is niet duidelijk wat zij allemaal al opgegraven hebben.’

28 miljard euro

Ondertussen wordt ook gefluisterd dat de gevonden goudtrein mogelijk delen bevat van de beroemde ‘Amber Room’ of Barnsteenkamer uit het Russische Catharinapaleis. De kamer - ook wel eens het achtste wereldwonder genoemd - dateert uit 1701 en hing vol met gouden panelen, spiegels en barnsteen. De totale waarde ervan wordt geschat op liefst 28 miljard euro. De kamer werd tijdens de Tweede Wereldoorlog leeggeroofd door speciale SS-eenheden van de nazi’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Nazitrein

Video

Keuze van de redactie