Auschwitz installeert douches voor ingang tegen hitte

Bezoekers van het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen schrikken dezer dagen wanneer ze aankomen. Voor de ingang zijn douches geïnstalleerd omdat er een hittegolf heerst in Polen. Maar douches en Auschwitz, dat is een combinatie die kritiek oplevert.

Het is heet in Polen. De temperaturen overstijgen vlotjes de 30 graden en het leek de beheerders van het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau - tegenwoordig dienstdoend als museum - een goed idee om hun bezoekers verkoeling te bieden. De manier waarop stoot heel wat bezoekers tegen de borst.

De beheerders besloten immers om douches te installeren voor de ingang. Dat valt slecht bij de bezoekers, waarvan er enkelen in de Jerusalem Post klagen over een gebrek aan respect. De vergelijking met de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog, waarvan de nazi’s deden alsof het douches waren, ligt wel erg voor de hand.

‘Dit is walgelijk’, vertelt de 48-jarige Meir Bulka, ‘en doet wel heel erg denken aan de gaskamers van toen, waarin enorm veel Joden gedood werden.’ De man vroeg en kreeg een woordje uitleg. ‘Ze zeiden dat het warm was en dat dit een goede manier is om de mensen verfrissing te bieden. Ze hebben zich verontschuldigd, maar ik ben kwaad. Er is geen enkele manier waarop ik hen kan vergeven.’

Corrigeer

MEER NIEUWS