Arrestatiebevel voor Turkse verdachte voor aanslag Bangkok

Arrestatiebevel voor Turkse verdachte voor aanslag Bangkok

Foto: REUTERS

De Thaise politie heeft woensdag gezegd dat in de marge van de zware bomaanslag in Bangkok een nieuw arrestatiebevel werd uitgevaardigd tegen een Turks onderdaan, die werd geïdentificeerd als Emrah Davutoglu. Hij zou de echtgenoot zijn van een Thaise vrouw, ene Wanna Suansan, die de kamers had verhuurd waar het bommateriaal werd gevonden. Ook tegen haar loopt een arrestatiebevel. Suansan nam al wel contact op met de Thaise autoriteiten om haar onschuld kenbaar te maken. Ze zei dat ze het vliegtuig in Turkije zal nemen om in Thailand de beschuldigingen aan te vechten.

Inmiddels heeft de overheid hoteluitbaters en huisbazen verzocht de immigratiedienst en lokale politiebureaus te informeren over de komst van alle buitenlandse gasten. ‘Dit om de veiligheid van de toeristen te vrijwaren’, zegt woordvoerder Winthai Suvaree.

De vingerafdrukken van een andere verdachte die dinsdag werd gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij de bomaanslag, werden aangetroffen in de flat in Bangkok, waar het materiaal voor het produceren van bommen werd gevonden, zei politiechef Somyot Poompanmoung woensdag. De verdachte zou deel uitmaken van een ‘erg uitgebreid netwerk’ van Thaise en buitenlandse elementen. ‘Zijn nationaliteit konden we nog niet achterhalen omdat hij met een vals paspoort reisde’, zei hij.

De regering ontkende een bericht van de krant Phnom Penh Post, dat de verdachte was opgepakt in Cambodja en teruggestuurd werd naar Thailand. Federaal politiewoordvoerder Prawut Thavornsiri zei dat de man werd gevat niet ver van de grens op Thais grondgebied.

Volgens veiligheidsanalisten past de bomaanslag van 17 augustus, waarbij 20 mensen werden gedood en meer dan 100 anderen verwond, niet in het plaatje van lokale en regionale terreurgroepen. Gespeculeerd wordt dat het hoogstwaarschijnlijk om Turkse extreemrechtse elementen gaat, die het niet eens zijn met de uitlevering van Thailand aan China van Oeigoerse moslims. Oeigoeren vormen een etnische minderheid in het noordwesten van China die een taal spreken die gerelateerd is aan het Turks. Vele slachtoffers van de bomaanslag aan het populaire religieuze Erawan-schrijn in het centrum van de Thaise hoofdstad waren etnische Chinese toeristen.

Corrigeer

NIEUWS