Verdronken omdat mensensmokkelaars hem in een speelgoedbootje de volle zee op duwden

Het verhaal van Aylan (3), het jongetje op weg naar het veilige Europa

Een Syrisch jongetje. Drie jaar oud. Rood T-shirt, blauwe broek. Dood in de branding van de Turkse badplaats Akyarlar. De foto vat de tragiek van de vluchtelingencrisis perfect samen, en ging in geen tijd de wereld rond. Frank Poosen

Aylan Kurdi heet de jongen. Hij groeide vermoedelijk op nabij het Syrische Aleppo, tot zijn ouders besloten het oorlogsgeweld te ontvluchten. Volgens de Turkse krant Hürriyet stapte hij in de nacht van dinsdag op woensdag samen met zijn moeder Zahin (27), zijn broertje Galip (5) en nog zeven anderen in een gammel blauw-wit rubberbootje op het strand van Akyarlar, bij Bodrum in Turkije. Daar is de Egeïsche Zee tussen Turkije en Europa het smalst. Het Griekse eiland Kos ligt amper vijf kilometer verder.

Het moest wel lukken, zelfs met de felgele speelgoedroeispaantjes die de smokkelaars hen in de handen duwden. Want de zee is kalm in deze tijd van het jaar. En duizenden waren hen al voor­gegaan.

Het lukte niet. De vluchtelingen waren nog maar net op volle zee of het bootje sloeg lek en begon te zinken. Aan boord was maar één reddingsvest. De kinderen Aylan en Galip verdronken, hun moeder ook. Van de opvarenden overleefden er niet meer dan drie het drama. Ze alarmeerden de kustwacht zodra ze weer aan land waren, maar toen was het al te laat.

Samen met het rubberbootje van Aylan was nog een tweede bootje vertrokken vanop het strand van Akyarlar. Van de elf vluchtelingen konden er zich vier redden en op eigen kracht de kust bereiken. De Turkse kustwacht rukte nog uit met een helikopter, een vliegtuig en vijf boten, maar vond alleen dode lichamen.

Over het lot van Aylans vader, Abdullah Kurdi (35) circuleren tegenstrijdige berichten. Volgens Turkse media overleefde hij de ramp. Volgens andere vluchtelingen in Akyarlar was hij niet mee de zee op­gegaan, omdat hij de vereiste 2.000 euro niet kon betalen. Hij zou hebben afgesproken met zijn vrouw dat hij hen een van de volgende dagen wel op Kos zou vinden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees