China viert 70ste verjaardag WO II met grootse militaire parade

China heeft donderdag een spectaculaire militaire parade gehouden, die de 70ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië moet herdenken. De parade blonk uit in machtsvertoon, maar tegelijk kondigde president Xi Jinping aan dat hij de troepen met 300.000 man wil afbouwen.

De parade vond plaats op het Tiananmen-plein, waarbij zware veiligheidsmaatregelen waren getroffen en het grote publiek werd weggehouden. Zo’n 12.000 soldaten en 500 voertuigen namen aan de optocht deel, in de lucht waren bijna 200 vliegtuigen en helikopters. Er werden zeventig schoten gelost. De parade staat symbool voor de toenemende militaire macht van China.

President Xi Jinping is de legerleider en onder zijn bewind ontpopte China zich tot een steeds belangrijker militaire speler, tot ongenoegen van verschillende buurlanden. Het leger werd uitgebreid en gemoderniseerd. Volgens bronnen wordt 84 procent van het materieel dat aan het defilé deelneemt, voor het eerst getoond.

Maar Xi kondigde ook aan dat hij wil snoeien in het aantal soldaten: de huidige 2,3 miljoen worden met 300.000 verminderd. 'Gerechtigheid zal zegevieren, vrede zal zegevieren, het volk zal zegevieren', klonk het.

Slechts een beperkt aantal buitenlandse prominenten waren donderdag aanwezig in Peking, onder wie de Russische president Vladimir Poetin, de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-Hye, haar Zuid-Afrikaanse collega Jacob Zuma en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Veel Westerse landen stuurden enkel hun ambassadeur.

Zo’n 70 jaar geleden capituleerde Japan, dat in 1937 China was binnengevallen. Voor het communistische regime is het nog maar de vijftiende militaire parade sinds 1960 en de eerste die niet op de nationale feestdag van 1 oktober wordt gehouden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees