Zijn dit de eerste schatten van de verdwenen nazitrein?

Zijn dit de eerste schatten van de verdwenen nazitrein?

Een van de tunnels vlakbij de plaats waar de legendarische nazitrein zich zou bevinden. Foto: rtr

Werd het eerste goud van de beruchte nazitrein in Polen gevonden? Twee schattenjagers beweren alvast van wel. De goudzoekers zouden een helm, een nazi-adelaar en gouden munten hebben opgegraven.

De twee mannen, die anoniem willen blijven, toonden hun buit aan de Britse krant Daily Mail. Net als honderden anderen waren ze de voorbije dagen op zoek gegaan naar de ‘nazitrein vol gestolen goud en wapens’ die zich in Walbrzych, in het zuiden van Polen, zou bevinden. Een Duitser en een Pool hadden namelijk te kennen gegeven dat ze de legendarische trein uit de nazitijd hadden ontdekt in de buurt van die Poolse stad.

Het mysterie rond de nazitrein houdt Polen alleszins helemaal in de ban. De Poolse autoriteiten hebben daarom intussen te kennen gegeven dat ze in het voorjaar van 2016 willen beginnen graven naar de trein. Voor ze daarmee beginnen, willen ze het gebied eerst nog onderzoeken. Mogelijk liggen er in en rond de trein explosieven, en die wil de Poolse overheid eerst in kaart brengen.

Om diezelfde reden hebben de Poolse autoriteiten intussen ook een gebied van vier vierkante kilometer rond de locatie van de trein afgesloten.

Waarde tot 28 miljard

De bewuste trein verdween aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers gingen toen op de vlucht voor de oprukkende troepen van de Sovjet-Unie. Om goud, kunstwerken, edelstenen, wapens, ...die de Duitsers hadden beroofd van Polen tijdens de Duitse bezetting, uit handen van de Sovjets te houden, staken de Duitsers alles in een trein richting Wroclaw. De trein kwam daar echter nooit aan en is tijdens de rit vermist geraakt. De trein zou in een geheim gangenstelsel in heuvels gereden zijn, waarna de nazi’s de gangen hebben opgeblazen.

Volgens experts kan de waarde van de schatten in de trein oplopen tot 28 miljard euro.

Corrigeer

MEER NIEUWS