Lettertovenaar Gaston De Mey overleden

Gaston De Mey in zijn atelier, tussen de letters. Rechts zijn laatste werk. Foto: repro emv

Eeklo / Kaprijke -

Letterkunstenaar Gaston De Mey is op 1 september op 82-jarige leeftijd overleden aan een zeldzame huidkanker. Hij wordt vandaag in intieme kring begraven.

Gaston De Mey toverde met letters, niet op literair vlak maar op het doek. Hij werd op 1 augustus 1933 geboren in Kaprijke. Hij werd er ook onderwijzer, maar studeerde intussen verder en kon later aan de slag als leraar Nederlands in het PTI in Eeklo. Intussen kreeg hij ook de smaak van de schilderkunst te pakken en zijn grote leermeester in de Eeklose Kunstacademie was Luc Verstraete. Samen met zijn boezemvriend Willy Verhasselt volgde hij er elf jaar lang les, genoeg als basis voor een fraaie artistieke carrière.

‘Eerst schilderde hij nog figuratief werk, maar gaandeweg verwerkte hij meer en meer teksten daarin’, zegt zijn oudste zoon Karel. Dochter Niké herinnert zich nog dat haar pa patronen uit de Burda haalde om daarop zijn lettercomposities uit te tekenen. Die geheel eigen stijl, dat spel met letters in een strakke lijn, leverde hem waardering en prijzen in binnen- en buitenland op. Hij stelde ook vele tientallen keren tentoon, hetzij individueel, hetzij in groep.

Gaston De Mey woonde lang met zijn echtgenote Laurette Gillis en zijn drie kinderen Karel, Frank en Niké in Balgerhoeke, waar op de witte gevel van zijn woning een staaltje van zijn artistieke kunnen was geschilderd. Laurette stierf elf jaar geleden, maar de laatste jaren genoot Gaston van het gezelschap en de zorgen van zijn levensgezellin Cécile Laureyns.

‘Zijn laatste werk maakte hij in de periode dat hij de kankerdiagnose heeft gekregen’, zegt zoon Frank.

‘Het is een citaat van Gaston Durnez: Winder zin ni gekomn vo te bluvn.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio