Chaos in Calais: vechtpartijen bij Vlaams hulpkonvooi

Een groot Vlaams hulpkonvooi bereikte deze namiddag de Franse havenstad Calais met noodhulp, maar de hulpactie is tot nader order uitgesteld omdat het er te chaotisch aan toe ging: vluchtelingen sprongen op de auto's en er zijn klappen gevallen.

Ongeveer vijftig auto's en bestelwagens bereikten in de loop van de namiddag, nadat het konvooi al even uiteen was gevallen,  de zogenaamde 'jungle': dat is de zone waar de vluchtelingen samen wonen in erbarmelijke omstandigheden. Van daaruit proberen de gezinnen via de Kanaaltunnel of via vrachtwagens Groot-Brittannië te bereiken. 

Bij het uitdelen van de eerste pakketten hulpgoederen werd de belangstelling van de vluchtelingen zo groot dat er geen houden meer aan was: jongeren kropen op de auto's, de mensen die kwamen helpen moesten zich verdedigen tegen zoveel geweld en het uitdelen is gestaakt. Het is afwachten hoe het nu verder gaat. 

De spontaan gegroeide beweging 'Ik Ga naar Calais en Neem mee...' kwam deze ochtend bijeen in Antwerpen en sloot vervolgens aan bij de rest van de groep in Oostende. Daar werden op een parkeerterrein de lijnen uitgezet door organisator Peter Terryn. Die legde vooraf contacten met Franse hulporganisaties om de grote hoeveelheden noodhulp, van kledij tot voedsel of tenten, bij de vluchtelingen te krijgen. Maar het is dus tot nu niet gelukt om de grote voorraden goederen ordelijk op hun plaats te krijgen. 

Ook morgen komen aan de 'Jungle' nog 50 auto's uit ons land aan met hulp. Een aantal organisatoren blijft daarvoor vanavond in Calais slapen.

Corrigeer

MEER NIEUWS