Oud-gemeentehuis heeft tijdelijk geen torenspits meer

Oud-gemeentehuis heeft tijdelijk geen torenspits meer

De toren werd in twee stukken verwijderd, omdat de spits zelf nog in goede staat was. Foto: mto

Balen -

Een bouwkraan verwijderde vrijdagochtend de torenspits van het oud-gemeentehuis in Balen. Het beschermde gebouw wordt momenteel grondig gerestaureerd.

Vrijdagochtend om 7 uur werd een grote bouwkraan geïnstalleerd naast het oud-gemeentehuis in de Vaartstraat. Een uur later startte de kraan met de verwijdering van de torenspits. Het werk gebeurde n twee stappen. Eerst werd het spitsdak naar beneden gehaald, nadien was het open houten gedeelte aan de beurt. ‘Het spitsdak zelf is nog in goede staant, maar het andere stuk is totaal verweerd. We nemen dat stuk mee naar ons atelier, meten alles op en maken op basis daarvan een volledig nieuw stuk. Dat plaatsen we later samen met het spitsdak weer op het gebouw’, zegt werfleider Peter Janssens van aannemer Verstraeten-Vanhecke.

Momenteel staat het oud-gemeentehuis van Balen in de steigers voor een grondige restauratie.

Gemoderniseerd

Het gebouw dat dateert uit 1907 en tot 1976 dienst deed als gemeentehuis van Balen, wordt gemoderniseerd. ‘Na de restauratie moet het gebouw er weer er zo goed als nieuw uitzien. We verhogen ook de toegankelijkheid’, zegt Richard Vermeulen van Erfgoed Balen.

Na de renovatie brengt Erfgoed Balen haar archief en documentatiecentrum onder in de zolderruimte.De volledige renovatie van het oud-gemeentehuis duurt wellicht tot begin 2017 duren. De kostprijs is geraamd op zo'n 1,17 miljoen euro, waarvan 560.000 euro wordt betaald met subsidies van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio