Overheid trok vluchtelingen zelf aan via nieuwe website

Overheid trok vluchtelingen zelf aan via nieuwe website

Foto: Dieter Telemans

Bijna de helft van de asielaanvragen in augustus kwam uit Irak. Het Commissa­riaat-Generaal voor de Vluchtelingen kent de reden voor die toevloed: een document met uitleg over asielaanvragen op de eigen website, dat sinds juli vaak gedownload werd in Bagdad.

Op 23 juni 2015 ging de nieuwe website van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) online. Het resultaat mag gezien worden: een heldere lay-out, klantvriendelijk en uiterst informatief. Het CGVS zette voor elk land ook informatie online over hoe de situatie wordt ingeschat. Elke bezoeker kan dus lezen hoeveel kans iemand uit een bepaalde regio maakt om in België een beschermd statuut te krijgen. Alleen het Finse vluchtelingencommissariaat doet qua transparantie even goed.

Daar waar in juni het aantal asielaanvragen uit Irak (16,6 procent) nog onder dat van Syrië lag, bleken in juli plots bijna 30 procent van alle asielaanvragen in ons land uit Irak te komen. ‘Mensensmokkelaars verspreiden daar bewust ­verkeerde informatie over België’, zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) (Het Nieuwsblad, 18/8). Maar er blijkt meer aan de hand.

Het CGVS stelde vast dat Baghdadi – hoofdzakelijk jonge mannen – naar Brussel komen vanwege de informatie op de website. Het document 15C, waarin staat dat mensen uit de regio Bagdad hier subsidiaire bescherming kunnen krijgen wegens ‘veralgemeend geweld’ in hun regio, werd sinds begin juli opvallend vaak gedownload in... de regio Bagdad.

De explosie van asielaanvragen in augustus komt dus niet enkel van Syrische ­gezinnen, maar ook, en vooral, van jonge Iraakse mannen. Van de 4.621 aanvragen vorige maand kwamen er 2.160 (of 46,7 procent) uit Irak. Vluchtelingencommissaris Dirk Van den Bulck kondigde donderdag een ­beslissingsstop aan voor aanvragen uit de regio Bagdad.

Niet meer automatisch

‘De beslissingsstop betekent niet dat mensen uit Bagdad geen kans meer ­maken om als vluchteling erkend te worden’, zegt Van den Bulck. ‘We gaan de ­­­­si­tuatie analyseren. En op ­basis van hun individueel dossier kunnen die asielzoekers nog altijd een verblijfsvergunning krijgen. Alleen zal dat niet meer bijna automatisch gaan, zoals tot eergisteren het geval was.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees