Voorlopig genoeg hulpgoederen, schenkers worden naar huis gestuurd

Brussel - Al dagen lang komen mensen kleren brengen naar het Maximiliaanpark in Brussel. Maar voor de vrijwilligers, die instaan voor de organisatie, wordt dat een grote zorg. Zij hebben de handen vol om alles te coördineren.

'Voorlopig hebben we niets meer nodig', is de oproep vanuit het tentenkamp in het Maximiliaanpark in Brussel. Zaterdag kwamen honderden mensen dekens, kleren en voedsel aandragen. Ook de hulp van tientallen vrijwilligers was meer dan welkom voor de organisatie. Ondertussen installeerde het Belgische Rode Kruis meer dan 500 bedden in het nabijgelegen WTC III-gebouw, waar de asielzoekers vanaf maandag terechtkunnen.

Terwijl nieuwe vluchtelingen blijven toestromen aan het park tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken, nemen verschillende hulporganisaties en occasionele vrijwilligers het voortouw in de organisatie van het tentenkamp. Leraar Michiel Liefsoens deed deze morgen een inzameling van speelgerief en educatief materiaal in Hasselt en opende in het kamp een schooltje waar de jongste vluchtelingen terecht kunnen.

Aan de ingang is een vijftal asielzoekers aan het timmeren om paletten om te vormen tot eettafels. En op het voetbalterrein in het midden van het park organiseert Nicola van vzw Karousel een heus voetbaltornooi.

Julien, Elodie en Gilbert, die alles in goede banen proberen te leiden, worden permanent gesolliciteerd door politie, vrijwilligers, nieuwe vluchtelingen en journalisten. 'Voorlopig hebben we niets meer nodig', klinkt het. 'We moeten kleren weggooien omdat we er anders de helft van onze tenten mee zouden vullen.' Als er binnen enkele dagen weer noden zijn, zal de organisatie dat via de facebookpagina Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés Bruxelles'laten weten.

500 bedden

Of het zover komt, is niet zeker. Aan de overkant van de straat was een dertigtal vrijwilligers van het Rode Kruis in de weer om 500 bedden te installeren op de eerste verdieping van het WTC III-gebouw. De hulporganisatie kreeg die opdracht van het kabinet-Francken nadat de ministerraad op vrijdag besloten had een vooropvang te organiseren. In het kantoorgebouw zijn toiletten en lavabo's maar geen douches. Morgen moet de brandweer de slaapzaal komen keuren. Tegen maandag mogen de asielzoekers die wachten op hun afspraak bij Dienst Vreemdelingenzaken er intrekken.

Het is nog niet duidelijk wat er met het tentenkamp gebeurt als de bewoners naar het kantoorgebouw verhuizen. Voorlopig slapen minstens 300 mensen in het Maximiliaanpark, maar dat aantal kan tegen maandag gemakkelijk opgelopen zijn tot boven de 500. Niet alle mensen die in het tentenkamp slapen, zijn recent aangekomen asielzoekers.

Vrijdag sloot onder meer een deel van de Groep Slachtoffers Regularisatie 2009 zich bij de asielzoekers aan, mensen wiens asielaanvraag in 2009 geweigerd werd en die sindsdien zonder papieren in ons land verblijven. 'Veel van deze asielzoekers zijn de sans-papiers van morgen', zegt Boumedienne, woordvoerder van de Groep. 'Wij komen hen bijstaan met koks en stewards. Ondertussen delen we onze ervaringen, en geven waar mogelijk raad voor hun asielprocedure.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees