Zo ziet het pas ontdekte tweede Stonehenge eruit

Op amper 3 kilometer van de wereldberoemde site Stonehenge hebben onderzoekers een nieuwe verzameling stenen gevonden. Bijna 100 gigantische blokken liggen er begraven onder de grond. Het zou gaan om ‘het grootste prehistorische monument in het Verenigd Koninkrijk’, zo meldt BBC.

De belangrijke archeologische vondst werd zondag bekendgemaakt door wetenschappers van de universiteit van Bradford die al 5 jaar lang nauwgezet de omgeving van Stonehenge onderzoeken. Met behulp van radartechnologie scannen ze een gebied waar in de Neolithische tijden (ongeveer 4.500 jaar geleden) een belangrijke nederzetting lag.

Zo ontdekten de archeologen aan de rand van de Durrington Walls, een gigantische muur van aarde, een honderdtal stenen op ongeveer 100 centimeter onder de grond. De stenen zijn gigantisch: tot 4,5 meter groot. In tegenstelling tot Stonehenge staan de stenen niet in een cirkel opgesteld, maar liggen ze neer in een rij.

De onderzoekers veronderstellen dat de stenen ooit één voor één van de aarden wal naar beneden zijn geduwd. Vermoedelijk hadden de stenen een religieuze betekenis: de lijn zou overeenkomen met de baan van de zon tijdens de winterzonnewende. Ook Stonehenge is gebouwd naar de stand van de zon: bij de zonnestilstand, het astronomisch begin van de zomer of de winter, schijnt de zon precies tussen de stenen door.

Toch blijft het mysterie groot. ‘De site is volledig nieuw voor ons en ook de schaal is ongekend. We geloven niet dat dit ooit al ergens ter wereld is ontdekt. We schrijven een heel nieuws hoofdstuk aan het verhaal van Stonehenge’, reageren de onderzoekers.

 

 

Corrigeer

NIEUWS