Seks & Relaties

Nieuw onderzoek toont aan dat gaydar niet bestaat

Nieuw onderzoek toont aan dat gaydar niet bestaat

Foto: Shutterstock

De zogenaamde gaydar (een samentrekking van gay en radar) zou volgens professor William Cox van de Amerikaanse University of Wisconsin-Madison helemaal niet bestaan. Mensen met een gaydar kunnen aanvoelen of iemand holebi is of niet. Maar daar blijkt dus volgens Cox niets van aan te zijn en hij weerlegt daarbij de resultaten van eerder onderzoek uit 2008.

Uit een eerder wetenschappelijk onderzoek uit 2008 bleek dat mensen de seksuele geaardheid van anderen kunnen voorspellen op basis van hun uiterlijk. Sommigen bleken uit een reeks foto's makkelijker de homo's en lesbiennes aan te kunnen wijzen dan anderen. Cox nam dit onderzoek onder de loep en spreekt de resultaten nu tegen. Volgens hem zat er een verschil tussen de foto's wat de resultaten zou hebben beïnvloed, zo zagen de foto's van holebi's er veel beter en kwalitatiever uit dan die van de hetero's. 

Cox deed dan maar zelf een nieuw onderzoek en deelde daarbij de proefkonijnen onder in drie groepen. De ene groep kreeg te horen dat de gaydar bestaat, aan de tweede vertelde hij dat de gaydar stereotyperend werkt en aan de derde groep gaf hij geen uitleg over de term gaydar. En wat bleek: de eerste groep dacht veel meer in stereotypen dan de andere twee. 'Ze gingen ervan uit dat je holebi's kon herkennen op basis van stereotype denkbeelden zoals dat van een man die graag winkelt of een roze T-shirts draagt. Als je mensen zegt dat ze een gaydar hebben, geef je hen een vrijgeleide om op die manier in stereotypes te denken', zegt professor William Cox.

Negatieve gevolgen
Zijn eindcoclusie luidt dan ook dat de gaydar een mythe is en eigenlijk zelfs negatief werkt omdat het het denken in stereotypen bevordert. 'Heel wat mensen vinden stereotypering niet kunnen, maar als je het als gaydar verpakt dan kan het plots wel. Eigenlijk camoufleer je dan gewoon dat je toch aan stereotypering doet.'

 

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees