Ex-burgemeester Hugo Leroy moet het stellen met zitje als gemeenteraadslid

Ex-burgemeester Hugo Leroy moet het stellen met zitje als gemeenteraadslid

Het lachen verging Hugo Leroy (links) gaandeweg de zitting. Foto: gpp

Gavere -

Hugo Leroy, de vroegere Gaverse burgemeester die ook bekend staat als ‘sheriff van Gavere’, grijpt naast de sjerp van schepen en moet het stellen met een zitje als raadslid.

Leroy zat van bij het begin van de gemeenteraad met tegenzin op één van de zetels voor de raadsleden. Aan de gemeenteraadsleden werd meegedeeld dat Denis Dierick (Open VLD-VOG) sinds 3 augustus zijn partijgenoot Leroy (75) is opgevolgd als burgemeester.

Marnix Vandekerckhove (Open VLD-VOG) werd als nieuwe schepen voorgedragen én verkozen. Op diens post had Leroy geaasd, maar hij moet het dus stellen met een mandaat als raadslid.

De meerderheid en oppositiepartijen Gavere durft, N-VA, Groen en De Brug spraken lovende woorden over Leroy, maar merkten wel op dat zijn publieke uitspraken niet altijd even correct waren.

Bij Leroy viel dat in dovemansoren: ‘Aan de Open VLD zeg ik: met jullie lovende woorden zitten jullie ernaast. Over drie jaar doe ik opnieuw mee aan de verkiezingen en word ik opnieuw burgemeester. Schrijf dat maar op. De rest kan voor mij allemaal de pot op.’

Karel Hubau (Gavere durft): ‘Dit was een amateuristische afwikkeling van de vervanging van de burgemeester. Gavere is eens te meer in een vrij funest - politiek - daglicht komen te staan. Dat komt door de harde en confronterende artikels van de laatste weken. En dan is er de non-communicatie naar ons en de burgers. De vervangingen zijn iets voor de interne keuken van Open VLD. Daar doen wij geen uitspraken over. De realiteit neigt naar amateurisme, tot zelfs een politiek en menselijk onwaardige bedoening. Als verkozenen moesten wij via de media vernemen dat Dierick zijn eed als burgemeester aflegde. Communicatief gezien is dat een een miskleun van jewelste’, zegt Hubau. ‘Wie voorgedragen wordt, is een zaak voor de meerderheid, maar als de vuile en interne was naar buiten gebracht wordt, met titels zoals een mes in de rug en opzijgezet, dan krijgt zelfs de hele bevolking én de buitenwereld opnieuw een bijzonder wansmakelijk beeld van de politiek voorgeschoteld.’

Hubau wenste de nieuwe schepen Vandekerckhove overigens veel succes. Leroy bedankte hij voor zijn ‘inzet, gedrevenheid, verantwoordelijkheid en aanspreekbaarheid als burgervader’.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio