Moeder riskeert vijf jaar cel voor insulinespuit aan zoontje

Moeder riskeert vijf jaar cel voor insulinespuit aan zoontje

Foto: ss

Oostende -

Een 37-jarige vrouw uit Oostende heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het toedienen van een insulinespuit aan haar zoontje van 13 maanden oud. Volgens de psychiater lijdt S.S. aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Het OM wees op het gevaarlijk karakter van de beklaagde en vorderde een effectieve celstraf van vijf jaar.

Op 3 januari 2014 bracht P.S. (36) zijn zoontje R. naar zijn ouders. Het kind van amper 13 maanden oud werd daar ernstig ziek en werd naar de spoed gebracht. Daar stelden de artsen een grote hoeveelheid niet-lichaamseigen insuline vast. Die hoeveelheid kon dodelijk zijn, maar gelukkig werd op tijd ingegrepen.

S.S. bekende de feiten twee maanden later aan de onderzoeksrechter. Een dag eerder had de gerechtspsychiater al vastgesteld dat de vrouw leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat betekent dat ze met haar daden zelf aandacht hoopte te krijgen. De burgerlijke partijen wezen op het leugenachtige karakter van de beklaagde. ‘Het is de keizerin van de leugen. Ik zal later zonder schaamte aan R. zeggen dat je een slechte moeder was. Ik vraag aan de rechtbank om dat manneke te beschermen’, aldus meester Luc Arnou.

‘Een effectieve straf heeft geen zin’

Volgens de verdediging heeft een effectieve straf absoluut geen zin. Meester Mathieu Langerock merkte op dat S. zich al anderhalf jaar strikt aan haar voorwaarden houdt. ‘Ze heeft die kans benut en gaat met kleine stapjes vooruit. Ooit wil ze terug contact met haar kinderen, al zal dat niet voor onmiddellijk zijn.’

De beklaagde herhaalde dat ze zelf niet weet waarom ze de feiten gepleegd heeft. De rechtbank doet uitspraak op 6 oktober.

Corrigeer

NIEUWS