Brugge krijgt eigen variant op Ringland

Prioritaire werken: het vervangen van de Unesco-rotonde door een kruispunt met verkeerslichten en een tunnel aan het station. Foto: if

Brugge -

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Brugge hebben de plannen voor de herinrichting van een deel van de R30 uit de doeken gedaan. Meerdere kruispunten, de Hoefijzerlaan én de stationsomgeving worden ondertunneld. Prijskaartje: 126 miljoen euro.

Als alles volgens plan verloopt, dan is de ring binnen tien tot twintig jaar onherkenbaar hertekend. Dat blijkt uit de visiestudie R30, het document dat de komende jaren de leidraad moet worden voor de herinrichting van het deel van de ring vanaf de Bloedput tot aan de Gentpoort. De belangrijkste uitgangspunten zijn het ontwarren van de verkeersknoop ter hoogte van het station en het faciliteren van de Bevrijdingslaan als toegangspoort tot Brugge door het doorgaand verkeer te scheiden van het lokaal verkeer.

Ter hoogte van de Buffelbrug gaat de Bevrijdingslaan ondergronds en ook de Hoefijzerlaan wordt volledig ondertunneld. Bovengronds is er een brede, groene wandelzone en een twee enkele rijvakken in een zone 30 voor lokaal verkeer. De Unesco-rotonde maakt plaats voor een kruispunt met verkeerslichten. ‘Om de verkeersstromen opnieuw beter regelbaar te maken’, zegt Michaël Verheyde van Mint, het studiebureau achter de visienota.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees