Ambtenaren vragen vrijwillig overplaatsing om vluchtelingen te helpen

Ambtenaren vragen vrijwillig overplaatsing om vluchtelingen te helpen

Foto: belga/Facebook

Verschillende ambtenaren hebben vrijwilig gevraagd om gedetacheerd te worden naar Dienst Vreemdelingenzaken om er te helpen met de vluchtelingencrisis. Dat blijkt uit een rondvraag van Knack.be na een opiniestuk van ambtenaar op Financiën.

‘Er zijn nu al verschillende mensen van de FOD Buitenlandse Zaken en de Provincie Vlaams Brabant vrijwillig gedetacheerd om hier helpen’, vertelt Geert De Vulder van Dienst Vreemdelingenzaken. Zij helpen hun collega’s om het hoofd te bieden aan de asielcrisis die tot ongezien veel werk leidt op de overheidsdienst . ‘Ik heb dit nog nooit meegemaakt in de 20 jaar dat ik hier werk’, zegt De Vulder.

Knack.be contacteerde hem nadat ze een opiniestuk kregen van een ambtenaar op Financiën die in een opiniestuk vraagt om overgeplaatst te worden. ‘Beste overheid, ik ben ambtenaar bij Financiën, detacheer mij naar Vreemdelingenzaken alstublieft’ , schrijf Jasper Van Herzeele (foto). ‘Als ambtenaar, en dus voor een klein beetje ook vertegenwoordiger van de staat, voel ik bovenop de verontwaardiging, de frustratie en de onmacht ook nog schaamte. Mijn werkgever heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid. (...) Waarom zou de overheid dit potentieel nu niet inzetten daar waar de nood het hoogst is? Met tijdelijke en vrijwillige detachering kunnen alvast de eerste noodzakelijke extra medewerkers bij de Dienst Vreemdelingenzaken gevonden worden.’

Aurélie Damster van Selor, de personeelsdienst van de overheid, zegt dat het in theorie wel kan. ‘Normaal is het zo dat de ene FOD vraagt om versterking, en dat wij dan kijken hoe we dat kunnen oplossen.’

Bij Dienst Vreemdelingenzaken stapelt de achterstand op zich nu al weken op. Elke dag moeten ze honderden asielzoekers vragen om later terug te komen als die zich willen komen registreren. Daardoor is een huis tentenkamp ontstaan in een nabijgelegen park.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees