Nieuw: alarmsysteem voor dommelende chauffeurs

Nieuw: alarmsysteem voor dommelende chauffeurs

Foto: Patrick Van Dyck

Boechout / Scherpenheuvel-Zichem - Eén op de drie ongevallen met zware voertuigen is te wijten aan vermoeidheid of concentratieverlies van de chauffeur”, zeggen Thomas Dietvorst (26) uit Vremde en Jelle Van Winckel (26) uit Scherpenheuvel. De twintigers hebben daarom de Ario-slaapdetector ontwikkeld: bestuurders die beginnen te dommelen, worden opgeschrikt door een luid alarmsignaal.

De jonge ondernemers leerden elkaar kennen via de universiteit van Antwerpen. “Als student kwam ik in contact met de vader van Jelle. Hij staat aan het hoofd van Busbedrijf Demerstee in Diest. Hij was tot de ontdekking gekomen dat een bestuurder voortdurend kleine correcties moet uitvoeren met zijn stuur om zijn bus of truck op de baan te houden. Met dat inzicht wilde hij verder onderzoek doen.”

Zo kwam Thomas in beeld. “Ik was als student productontwikkeling op zoek naar een geschikt onderwerp voor mijn thesis. De zoektocht van zijn idee naar een product leek me een fantastische uitdaging.”

Inmiddels is de Ario-slaapdetector op de markt en hebben Jelle en Thomas een eigen bedrijf opgericht. “DTS staat voor Demerstee Transport Solutions”, legt Thomas uit. Hoe het systeem precies werkt? “De Ario zit rond de stuurstang. De machine registreert voortdurend het aantal microcorrecties dat een chauffeur uitvoert. Een afwezigheid of plotse terugval van dit corrigerende stuurgedrag wijst op een gebrek aan concentratie door vermoeidheid. De Ario-slaapdetector – genoemd naar de Griekse beschermgod Ares – stuurt een luid alarmsignaal naar de chauffeur waardoor zijn aandacht wordt hersteld”, legt Thomas uit. 

info: www.d-ts.be 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio