Vluchtelingencrisis: al 896 leerlingen in onthaalklassen voor nieuwkomers

Op dit moment zitten in de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) van het katholiek onderwijs 896 leerlingen afkomstig uit 87 landen. Dat laat het katholiek onderwijs vrijdag weten. In deze cijfers zijn nog niet alle kinderen opgenomen die in de voorbije weken uit Syrië zijn gekomen. Zij zitten nog in opvangcentra of in de asielprocedure.

De 896 leerlingen zitten in OKAN-klassen verspreid over 22 scholen. Het gaat enkel om secundair onderwijs. Van die 896 jongeren komen er 112 uit Afghanistan, 94 uit Syrië, 64 uit Irak en 63 uit Polen. Dat zijn meteen ook de grootste aantallen. Uit de overige landen gaat het telkens maar om hoogstens enkele tientallen kinderen.

In die zogenaamde OKAN-klassen wordt aangepaste begeleiding voorzien. In de eerste fase kunnen de kinderen op adem komen na hun traumatische ervaring. Onder meer via het voorzien in ‘buddies’, huiswerkbegeleiding en het leren van het Nederlands zorgen de scholen voor een vlotte integratie. Daarna kunnen de leerlingen hun onderwijstraject voortzetten via het reguliere onderwijs.

'Onze OKAN-scholen zijn vandaag bereid om hun opvangcapaciteit te verhogen om maximaal kinderen van de vluchtelingen op te vangen', laat het katholiek onderwijs weten. Andere scholen stellen zich nu kandidaat om ook onthaalschool te worden. Basisscholen vragen overal in Vlaanderen lestijden aan voor nieuwkomers zodra ze een voldoende aantal van hen inschrijven.

'Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil in deze humanitaire crisis zijn verantwoordelijkheid opnemen. Elk kind heeft recht op onderwijs. Onze scholen bekijken waar zij hulp kunnen bieden.'

(belga)

Corrigeer

MEER NIEUWS