Asielzoekers kunnen onvoldoende gecontroleerd worden

Staatsveiligheid bezorgd om ISIS-infiltranten

Staatsveiligheid bezorgd om ISIS-infiltranten

Archiefbeeld. Foto: Belgaimage

Bij Staatsveiligheid is er wel degelijk zenuwachtigheid rond de toestroom van de vele vluchtelingen in ons land. De kans dat daar ISIS-infiltranten tussenzitten, is reëel. ‘Qua veiligheid is het een groot probleem om goed te filteren wie écht vluchteling is en wie niet. Die mensen kunnen zeggen wat ze willen.’ Marc Klifman

‘We hebben al vierduizend jihadisten Europa binnengesmokkeld. We maken gebruik van de generositeit van de ontwikkelde westerse landen om samen met vluchtelingen die landen te infiltreren.’ Het zijn de woorden van een anonieme ISIS-smokkelaar iets meer dan een week geleden in verschillende Amerikaanse media. Volgens sommige terreurexperts kunnen de beweringen afgedaan worden als ‘zeer onwaarschijnlijk’ en hebben ze vooral het doel om angst te creëren en te polariseren, zoals heel vaak het geval is bij Islamitische Staat.

Toch zijn ze er bij Staatsveiligheid in ons land niet heel gerust in. Volgens Etienne Annaert –afgevaardigde bij Sypol, de grootste vakbond bij Staatsveiligheid – dienen berichten als deze wel degelijk heel ernstig genomen te worden. ‘Het zullen zeker geen vierduizend jihadisten zijn die tussen de vluchtelingen naar hier komen. Zelfs geen paar honderd. Maar slechts een tiental of één extremist is voldoende’, zegt hij.

Voor alle duidelijkheid: op dit moment is er nog geen enkele jihadist tussen de vluchtelingen in ons land gesignaleerd. ‘Maar het is de logica zelve dat er wel degelijk mensen met slechte bedoelingen tussen die duizenden toegestroomde mensen zitten’, zegt Annaert. ‘Hoe verklaar je anders dat bepaalde vluchtelingen duizenden euro’s betaalden om de oversteek naar hier te kunnen maken, terwijl ze in hun thuisland amper een paar euro per dag verdienden? Het is niet uitgesloten dat bepaalde van die mensen door ISIS gesponsord of gesteund zijn.’

Het kan best zijn dat ISIS-leden die op die manier de oversteek maakten zich afzetten tegen de groepering zodra ze in de westerse landen aankomen. ‘Maar hoe dan ook: hoe meer vluchtelingen we in ons land toelaten, hoe groter de risico’s zijn.’ Reden tot paniek is er vooralsnog niet. Al is een aanslag nooit uitgesloten, zegt Annaert.

Corrigeer

MEER NIEUWS