Gereglementeerde boekenprijs kost bibliotheken 2,3 miljoen euro

Gereglementeerde boekenprijs kost bibliotheken 2,3 miljoen euro

(Archiefbeeld) Foto: BELGAIMAGE

De invoering van een gereglementeerde boekenprijs zal de bibliotheeksector jaarlijks 2,3 miljoen kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de bibliotheekkoepel VVBAD, de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie. ‘Door de slinkende budgetten zal het aanbod in de openbare bibliotheken dalen’, vreest de vereniging.

Bibliotheken krijgen nu op hun aankopen een korting die varieert van 10 tot meer dan 30 procent. Door de gereglementeerde boekenprijs wordt die beperkt tot maximaal 15 procent. Dat zal de bibliotheken 2,3 miljoen euro kosten, ongeveer evenveel als de Vlaamse overheid volgend jaar bespaart op de bibliotheekbudgetten.

Toch vinden ook de bibliotheken dat er einde moet komen aan de kortingenslag, zegt Bruno Vermeeren, coördinator van de VVBAD. ‘Ze beseffen dat kortingen boven de 30 procent zoals die nu soms toegekend worden op termijn nefast zijn voor de boekensector. Bijna 80 procent van de respondenten is voorstander van een vorm van reglementering, maar dan wel met een hogere korting.’ De bibliotheekvereniging vraagt een gereglementeerde boekenprijs met een maximale korting van 25 procent, wat de de impact op de bibliotheeksector zou beperken tot ongeveer 600.000 euro.

‘Door de slinkende budgetten zal het aanbod in de openbare bibliotheken dalen’, vreest de sector. ‘Die verschraling zal allicht een impact hebben op onze acties rond leesbevordering.’

Tussen 2009 en 2013 daalde het boekenbudget van de Vlaamse bibliotheken al van 16,5 naar 15,6 miljoen euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees