‘België heeft meer oog voor belangen tabaksindustrie dan voor volksgezondheid’

Foto: lee/Hollandse Hoogte

De Belgische regering is gezakt voor het tabaksbeleid. Dat zegt de Nationale Coalitie tegen Tabak in wetenschappelijk maandblad Eos. Onze regering heeft meer oog voor de belangen van de tabaksindustrie dan voor de volksgezondheid, zo klinkt het.

Slechts tien procent van de wereldbevolking woont in een land waar de belasting op tabaksproducten hoog genoeg is om voor een ontradend effect te zorgen. En het antitabaksbeleid voldoet wereldwijd in amper 7 landen aan de hoogste normen, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). België is er in geen van de twee gevallen bij. Nochtans is roken in ons land jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 15.000 doden. Dat zijn er ongeveer 40 per dag.

Bovendien is het aantal rokende jongeren (12- tot 18-jarigen) in België volgens de WHO alarmerend. Dat aantal is van 2012 tot 2013 gestegen van 19,4 procent naar 25,1 procent, zo blijkt uit een leerlingenbevraging van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen.

Roltabak in geen enkel Europees land zo goedkoop als in België

Een grote boosdoener is de prijs van roltabak. In geen enkel Europees land, is die goedkoper dan in België en Luxemburg. Veel jongeren grijpen dus daarnaar.

Dat aantal is trouwens ook globaal gestegen: het aantal mensen dat zelfgerolde sigaretten rookt, is toegenomen van 25 procent in 2012 naar 35 procent in 2013.

Wanneer gekeken wordt naar alle rokers, dan kan er in ons land wel een daling opgetekend worden: 23 procent van de Belgen rookt. In 2008 was dat nog 25 procent. Een daling die kleiner is dan verwacht. ‘Dat noopt tot bijkomende maatregelen’, laat het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid weten aan Eos. Maar die maatregelen komen er voorlopig niet. Het tabaksbeleid in ons land kan beter, zo vinden onder andere de Stichting tegen Kanker, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie en de Nationale Coalitie tegen Tabak (NCT). Op Europees niveau staan we ermee op de 13e plaats.

Strenger beleid nodig

De Nationale Coalitie tegen Tabak wil daarom een strenger beleid. Zo vraagt het NCT onder andere een forse prijsverhoging voor tabaksproducten. Gemiddeld doet een stijging met 10 procent het aantal rokers met 3 tot 5 procent afnemen, zo staat te lezen in Eos. Dat bij de taxshift, waar afgelopen zomer een akkoord over werd bereikt, een prijsverhoging van 70 procent zou voorzien worden voor tabaksproducten, is volgens het NCT alleszins ruim onvoldoende.

Daarnaast wil het NCT ook dat er in ons land een verbod komt tabaksreclame. In ons land is er namelijk nog steeds geen volledig verbod. Ook het feit dat tabaksproducten zichtbaar mogen worden uitgesteld, daar wil het NCT van af.

Het NCT pleit ook voor een verbod op roken in de wagen in het bijzijn van kinderen; een verbod dat in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wel al van kracht is.

Een andere manier om roken te ontraden, blijkt het gebruik van standaardverpakkingen. In Australië werden die in 2012 ingevoerd. Sigaretten zitten er in onaantrekkelijke, bruine verpakkingen met daarop grote waarschuwingen en ontradende foto’s. Het aantal rokers is in dat land tussen 2010 en 2013 gedaald met 15 procent, de sterkste daling in decennia.

Het NCT had de invoering van standaardverpakkingen ook in ons land geëist, maar de regeringspartijen stemden het wetsvoorstel om neutrale sigarettenpakjes in te voeren, weg, iets waar de tabaksindustrie op Europees niveau trouwens eerder al sterk voor had gelobbyd.

‘Deze regering heeft meer oog voor de belangen van de industrie en de tabaksverkopers dan voor de volksgezondheid’, concludeert Luk Joossens (Stichting tegen Kanker) in maandblad Eos. ‘Het beleid van minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is teleurstellend. Ze doet niets meer dan ze verplicht is te doen.’ Dat vindt ook het NCT. Ambitieuze doelstellingen die in andere landen geformuleerd worden, blijven bij ons voorlopig achterwege. ‘Onze regering is gezakt voor tabaksbeleid.’ 

- Het volledige artikel kan u vanaf donderdag lezen in wetenschappelijk maandblad Eos -

Corrigeer

NIEUWS