Badboot gezonken: oorzaak onbekend, rest van schip gered

Antwerpen - Na het zinken van het drijvende zwembad van de Badboot in het Antwerpse Kattendijkdok, is de rest van het schip - waarvan het zwembad afbrak, toen het water begon te maken - vrijdagmiddag buiten gevaar. Dat zegt de Antwerpse brandweer. Over de oorzaak van het zinken is volgens de stad Antwerpen nog niets bekend, verder onderzoek zal daar duidelijkheid over moeten brengen. De Badboot kon tijdig ontruimd worden. Er vielen geen gewonden.

De Antwerpse brandweer kwam massaal ter plaatse om het gevaarte drijvende te houden, maar kon niet verhinderen dat het zwembad volledig zonk. Het drijvende bassin van 120 op 25 meter was vastgemaakt aan een boot, met daarin o.a. kleedruimtes en een cafetaria. Aan de andere kant van de boot hing een drijvende partytent. Ook deze maakte water en zonk.

Het zwembad maakt integraal deel uit van het schip, maar brak allicht af onder het gewicht van het instromende water uit het dok. Hoe het schip precies water is beginnen maken, is niet duidelijk. Het gedeelte ‘Antoon’, waar de inkom en de balie van het zwembad, de brasserie, de keukens, het terras en de toiletten zich bevinden is wel gevrijwaard. Er vielen geen gewonden.

Momenteel plaatst de havendienst boeien rond de zone waar het openluchtzwembad gezonken is, zodat het scheepvaartverkeer terug zijn normale gang kan gaan. Alle betrokken diensten bekijken samen met de eigenaar welke stappen er verder ondernomen moeten worden.

'Eén van onze publiekstrekkers verloren'

'Dit is echt erg', zegt de schepen van Sport, Ludo Van Campenhout (N-VA). Het was hij die enkele jaren geleden het initiatief nam voor de Badboot. 'Veel kunnen we op dit moment nog niet zeggen. We tasten in het duister over de oorzaak van het ongeval. Ik hoop dat we over een tijdje opnieuw een Badboot hebben in Antwerpen.'

De Badboot was een topattractie in Antwerpen. 'Zeker tijdens de zomermaanden was het er over de koppen lopen. Maar ook in de winter op de ijspiste kwam veel volk. We hebben een van onze publiekstrekkers verloren', zegt Ludo Van Campenhout.

Populaire locatie

De Badboot opende in 2012 en lokte dit jaar een recordaantal van 128.777 zwemmers. Het zwembad was elke zomer open van mei tot en met september, in de winter kon er dan weer worden geschaatst. Bij mooi weer was het een populaire ontspanningsplaats. Het drijvende openluchtzwembad gaf de bezoekers de illusie, dat ze in het water van de dokken aan het zwemmen waren. De rand van het zwembad bevond zich immers maar net boven de waterlijn. Tussendoor werd het schip, waar ook een restaurant in gevestigd was, voor allerlei evenementen gebruikt.

Het schip was ook een bekende evenementenlocatie. Donderdagavond werd op de Badboot nog een fotosessie gehouden van de Antwerp Giants en vrijdagavond zou het Antwerps Boksgala er plaatsvinden. De organisatie laat echter weten dat het Boksgala doorgaat in de Cadix-loods.

Op Twitter gingen meteen heel wat beelden rond. Er staan hoge appartementsgebouwen rond het Kattendijkdok waarin de Badboot ligt en van waaruit je een ideaal zicht hebt op het gebeuren.

 

 

 

 

Vanavond vindt het Antwerps Boksgala plaats in de evenementenhal CadX, vlakbij de site van de Badboot. Het sportevenement zal geen hinder ondervinden van het incident met de Badboot. Geplande boekingen in het gezonken gedeelte zullen worden opgevangen op andere locaties.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees