Gent Festival van Vlaanderen presenteert The Generation Project

Een leeuwerik, twee Stradivarii en generaties viooltalent in de kathedraal

Vrijdagavond bracht Gent Festival van Vlaanderen in het kader van The Generation Project gevestigd viooltalent Pierre Amoyal samen met de jonge en veelbelovende violiste Esther Yoo. Het publiek ontdekte waarom de Britten zo verliefd zijn op ‘The Lark Ascending’ en kreeg een ontroerende apotheose met het Dubbelconcerto van Bach.

Het was helemaal geen toeval natuurlijk, dat de Universiteit Gent net dit concert van Gent Festival van Vlaanderen uitpikte als openingsconcert voor het nieuwe academiejaar. Rector Anne De Paepe kon Pierre Amoyal gepassioneerd horen vertellen over het belang van kennisoverdracht. De muziek- én levenslessen die hij zelf ooit kreeg van de legendarische Jascha Heifetz heeft hij steeds met zorg willen doorgeven aan de jongere generaties. Daarom was het extra mooi dat ook de Camerata Lausanne, het kamerorkest dat hij oprichtte aan het conservatorium van Lausanne, gisteren mee op de planken stond.

Net als bij de muzikanten, zaten er (heel) wat generaties tussen de componisten op het programma. Maar gisteren werden de mysterieuze, onzichtbare lijnen die werken en componisten met elkaar verbinden, weer extra duidelijk. De opener, het beroemde Adagio for Strings, nog bekender sinds de film Platoon van Oliver Stone, werd geschreven in de 20ste eeuw en kon tijdens het concert toch perfect het pad effenen voor Bach en co. Pierre Amoyal en zijn Camerata lieten de muziek van het dramatische stuk van diep vanbinnen opborrelen. Geen grote bewegingen, geen afleiding, gebalde bijna rauwe muziekessentie.

Het lievelingsstuk van de Britten

Het contrast met het lied van de leeuwerik (lark) en zijn gedwarrel daarna in ‘The Lark Ascending’ van R.Vaughan Williams, kon niet groter zijn en net daarom zo efficiënt. De jonge Esther Yoo, in 2012 nog de jongste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012, speelde  het lievelingsstuk van de Britten op zo’n manier dat de zangvogel tussen de pilaren van de kathedraal vloog en landde op haar schouder. Erg fijn en teder, nooit banaal, haast cinematografisch spel. Ze toonde zelfs de humor in het stuk. Pierre Amoyal dirigeerde ondertussen de Camerata en genoot zichtbaar van het talent van Yoo. Tijdens het interview met Greet Samyn noemde Esther Yoo het achteraf ‘een ‘tricky’ piece. Het is echt ontzettend mooie muziek, maar de sleutel is om moeiteloos te spelen, net omdat het om het geluid van een nachtegaal gaat.’

DNA van Amoyal in de Camerata

Amoyal en de Camerata brachten daarna samen werken van Kreisler (Liebesleid en Caprice Viennois) en Massenet (Méditation uit Thaïs). Terwijl je in het begin meer sturing van de meester naar het orkest zou kunnen verwachten, werd gaandeweg duidelijk dat het te maken heeft met blindelings vertrouwen. Het DNA Van Amoyal zit diep in dit orkest. Dat kwam vooral knap tot uiting in het Concerto per archi van Nino Rota, waar het samenspel hecht was als een ter plekke gevlochten tapijt.

2 Stradivarii

En dan was het zover: 2 Stradivarii tegelijkertijd op het podium. Esther Yoo heeft haar exemplaar uit 1704 in bruikleen. Amoyal echter is de trotse bezitter van zijn parel. ‘Als jonge violist was ik toch wat 'visionair' in die zin dat ik geen auto of een appartement kocht, maar wel een Stradivarius.’ Met zijn investering bezorgde hij zichzelf en de wereld al veel genot. Ook vrijdagavond opnieuw met het ‘Dubbelconcerto voor 2 violen in d mineur’ van Johan Sebastian Bach. Yoo en Amoyal begonnen vreugdevol en intens. Beiden trokken elkaar omhoog en lieten de vioolpartijen teder in elkaar overlopen. Als muzikale vloeistoffen die zich vermengden. Yoo zocht wat meer oogcontact met Amoyal, terwijl die laatste enkel sprak met de muziek.  Twee andere speelstijlen, heel compatibel. The Generation Project verdient navolging. Als welkome steun voor jong muziektalent dat een duurzame carrière wil uitbouwen, maar ook om het publiek te laten meegenieten van muziekpassie en –kennis die van generatie op generatie worden doorgegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio