Voor het eerst sinds 1982 nog eens ‘superbloedmaan’

© afp

Omcirkel de nacht van 27 op 28 september maar bloedrood in uw agenda, want wat u dan te zien krijgt is een ware traktatie voor het oog. Als de wolken het feestje niet vergallen zien we die nacht zowel een bloedmaan als een supermaan. En die combinatie is al geleden van 1982.

Kim De Raedt

Een bloedmaan of rode maan is de term voor een totale maansverduistering, een fenomeen dat plaatsvindt wanneer de zon, de Aarde en de maan zich op één lijn bevinden. Omdat onze planeet exact tussen de zon en de maan instaat, kan de maan geen direct zonlicht opvangen. Toch verdwijnt de maan (in tegenstelling tot wat u misschien denkt door het begrip zonsverduistering) niet helemaal: het zonlicht dat op dat moment de aardatmosfeer doordringt zal de maan een rode gloed geven. Een bloedmaan dus, naar de rode kleur.

Wie van de rode gloed wil genieten zal wel vroeg uit de veren moeten. De maan komt pas om 3u07 Belgische tijd in de schaduw van de Aarde terecht. Om 4u11 is de maansverduistering volledig, met een maximum om 4u48. Vanaf 5u23 krijgt de maan langzaam haar normale witte kleur terug.

Supermaan

Een maansverduistering op zich is niet meteen zeldzaam. De bloedmaan van 28 september is bijvoorbeeld al de vierde sinds april 2014. Maar in dezelfde nacht als de bloedmaan is er ook sprake van een supermaan. De maan staat dan zo’n 8% dichter bij de aarde dan normaal, waardoor de maan er vanaf zonsondergang een stuk groter uitziet. Dat een supermaan en bloedmaan samen vallen en zo een ‘superbloedmaan’ creëren, is wel uitzonderlijk. De laatste ‘superbloedmaan’ dateert van 1982, de volgende keer is pas in 2033. Toch maar een nachtje wakker blijven?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen