100-jarige heeft amper 3 uur nodig om 5 wereldrecords te breken

De gezegende leeftijd van 100 jaar en een hitte van 37 graden hielden Donn Pellmann niet tegen om een fenomenale prestatie neer te zetten. De veteraan brak zondag op de San Diego Senior Olympics maar liefst 5 wereldrecords op 3 uur tijd.

Een wereldrecord breken is geen sinecure, er vijf op één dag breken bijna onmogelijk. De 100-jarige Don Pellmann flikte het afgelopen zondag op de San Diego Senior Olympics, een Amerikaans sportevenement voor veteranen. Een drukkende hitte hinderde hem niet om in zijn leeftijdscategorie een nieuw record te vestigen op de 100 meter, het hoogspringen, het kogelstoten, het discuswerpen en het verspringen. De dag begon nochtans slecht voor Pellmann, die drie keer faalde op zijn openingshoogte bij het poolstokspringen. 'Ik dacht dat ik beter in vorm was', sakkerde Pellmann in New York Times.

Nadien toonde hij die goede vorm ook meerdere keren. Bij het verspringen had hij slecht één poging nodig om met 1m77 een eerste wereldrecord te vestigen. Vervolgens kwam met de 100 meter zijn hoofddoel aan bod. Met een toptijd van 26.99 deed hij bijna drie seconden af van het oude wereldrecord, dat op 29.83 stond. Pellmann vertrok overigens staand, in tegenstelling tot zijn concurrenten. Zijn honger was nog niet gestild en met alweer één poging had hij genoeg om het wereldrecord kogelstoten op zijn naam te schrijven, met een worp van 6m57. Daarna volgde met het hoogspringen de makkelijkste opdracht, aangezien er nog geen officiële sprong was opgetekend. Pellmann zette het ineens op 94 cm. 'Als ik die hoogte niet gehaald had, vond ik niet dat mijn prestatie als wereldrecord mocht worden erkend', was hij streng voor zichzelf.

Afsluiten deed de 100-jarige Amerikaan met een worp van 14m85 in het discuswerpen. 'En nu is het is genoeg geweest', hijgde hij na afloop. We kunnen hem geen ongelijk geven.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.