Duitser wordt wereldkampioen tijdrijden bij junioren, Belgen blikken tevreden terug

Duitser wordt wereldkampioen tijdrijden bij junioren, Belgen blikken tevreden terug

Foto: EPA

Leo Appelt heeft dinsdag het wereldkampioenschap tijdrijden bij de junioren op zijn palmares gebracht. De Duitser legde het parcours van 29,9 km in Richmond af in 37:45. De Amerikaan Adrien Costa finishte als tweede op 17 seconden. Een andere landgenoot Brandon McNulty werd op bijna een minuut derde.

Wielrennen op Sportwereld.be

De tijdrit voor junioren werd andermaal gekleurd door de Duitsers. Nadat maandag bij de beloften het brons en het zilver werd weggekaapt, was nu de hoofdprijs voor een Duitser: Appelt, die het parcours met een gemiddelde van 47,52 kilometer per uur aflegde. Een tijd waar alle anderen zich op stuk beten. Appelt volgt op de erelijst zijn landgenoot Lennard Kemna op.

Belgische junioren zijn tevreden met resultaat

Onze landgenoten Jasper Philipsen (zesde) en Stan Dewulf (zeventiende) reden een sterke chrono en kunnen met een goed gevoel de wegrit aanvatten.

Vijf seconden, langer was het niet dat Jasper Philipsen plaats mocht nemen in de hotseats van het WK tijdrijden bij de junioren van dinsdag in Richmond. Aan de finish klokte hij een derde tijd. Eens aangekomen in de ruimte waar de hotseats staan, kreeg hij te horen dat hij naar de vierde plaats was gezakt. 'Mag ik er toch nog even in gaan zitten', vroeg hij. En dat kreeg hij ook gedaan. 'Dat is toch een moment dat je even wil koesteren', zei hij.

Uiteindelijk werd het een zesde plaats, een onverhoopt resultaat. Op het EK werd de renner uit het Limburgse Ham twaalfde en was hij enorm teleurgesteld omdat hij lange tijd de sterkste chrono reed, maar op het eind door zijn krachten heen zat. 'Een fout die ik nu niet heb gemaakt', doet hij verhaal. 'Ik heb daar echt lessen uit getrokken, ben niet te snel gestart en heb mijn tijdrit beter ingedeeld en dat loont. Het was een lastige chrono, vooral op het eind met die tegenwind, maar ik had een goed gevoel in de benen en draaide gemakkelijk rond. Ik ben enorm trots op deze zesde plaats. Dat had ik vooraf zeker niet gedacht, zeker niet voor een eerstejaarjunior als ik.'

Ook Stan Dewulf toonde zich na afloop tevreden. Dewulf, die op wegrit op het jongste EK zilver behaalde en niet meteen een tijdritspecialist is, finishte als zeventiende en mocht ook - hij startte vroeg in de tijdrit - een tijdlang op de hotseats vertoeven. 'Dat is fijn', zei hij. 'Al besefte ik wel meteen dat het niet lang zou duren. Met een plek in de top-20 kan ik zeer tevreden zijn', besloot hij.

Top 10:

1. Leo APPELT (Dui) 37'45"
2. Costa ADRIEN (USA) +17"
3. Brandon MCNULTY (USA) +59"
4. Keagan GIRDLESTONE (Z-Af) +1'07"
5. Gino MÄDER (Zwi) +1'11"
6. Jasper PHILIPSEN (Bel) +1'22"
7. Niklas LARSEN (Den) +1'34"
8. Tobias FOSS (Noo) +1'35"
9. Ilya GORBUSHIN (Kaz) +1'52"
10. Alexis BRUNEL (Fra)

Bekijk hier de volledige uitslag!

Corrigeer