Nieuw-Zeelandse is (eindelijk) wereldkampioene, 'zwaar ontgoochelde' Duyck grijpt net naast ticket voor Rio

Linda Melanie Villumsen Foto: Photonews

Linda Melanie Villumsen heeft op het WK wielrennen de individuele tijdrit bij de vrouwen gewonnen. De 30-jarige Nieuw-Zeelandse hield de Nederlandse Anna van der Breggen na de 29,9 km 2'54" achter zich, uittredend kampioene Lisa Brennauer uit Duitsland was derde op 5 seconden. Onze landgenote Ann-Sophie Duyck haalde de beoogde top acht net niet, ze werd negende op 1'19".

Wielrennen op Sportwereld.be

Het was de Amerikaanse Kristin Armstrong - 42 jaar, als tweede gestart en toe aan haar derde comeback in het wielrennen - die de eerste richttijd neerzette (40:50). Een chrono die lange tijd op de tabellen stand hield. De Duitse Trixi Worrack kwam als eerste in de buurt, maar zou uiteindelijk te kort komen.

Het was wachten op de start van de grote favorieten en daar toonde Villumsen dat ze in uitstekende doen was. Ze dook bij het eerste tussenpunt onder de tijd van de Amerikaanse en bouwde haar voorsprong nog verder uit bij het tweede tussenpunt tot negen seconden.

In het slot werd het nog spannend en leek de Nederlandse van der Breggen de tijd van Villumsen van de tabellen te vegen, maar ze kwam finaal 2,54 seconden te kort. Brennauer werd derde op vijf seconden. De 30-jarige Nieuw-Zeelandse Villumsen, die tot in 2009 nog uitkwam van Denemarken maar nadien trouwde met een Nieuw-Zeelander, heeft dus eindelijk het goud beet. En dat na twee zilveren plakken (2011, 2013) en drie bronzen medailles (2009, 2010 en 2012).

In de marge schreef de 20-jarige Rwandese Jeanne D’arc Girubuntu geschiedenis. Ze is de allereerste zwarte vrouw op een WK in deze discipline.

Duyck is zwaar ontgoocheld met negende plaats in tijdrit

Ann-Sophie Ducyk behaalde de verhoopte plaats in de top acht niet. Duyck, die last had van een verkoudheid, flirtte in het eerste deel van de tijdrit nog met een top acht, goed voor het beoogde ticket naar Rio, maar in het tweede deel zakte de 28-jarige West-Vlaamse van Topsport Vlaanderen-ProDuo-Ridley terug, ze zou finaal op de ondankbare negende plek stranden, op amper dertien seconden net buiten de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Vorig jaar behaalde ze nog een vijfde plaats op het WK.

'Ik ben teleurgesteld', vertelde ze meteen na afloop. 'Ik kwam naar hier voor dat olympisch ticket. Dat is net niet gelukt.' Toegegeven, het zat Duyck niet mee de voorbije weken. Ze kwam zwaar ten val in de Boels Rental Ladies Tour begin september, liep allerlei schaafwonden op en kneusde haar sleutelbeen. Tijd om te herstellen was er amper, ze bleef trainen. En net op het moment dat het dinsdag moest gebeuren, viel ze in de nacht van maandag op dinsdag ziek. 'Ik werd vannacht badend in het zweet en met keelpijn wakker', doet ze haar verhaal. 'Ziek, verkouden. Ik wist meteen dat het moeilijk zou worden vandaag. Net op de dag van mijn tijdrit. Dat is even vloeken wel. De andere dagen had ik me perfect kunnen voorbereiden, heb ik enorm veel steun gehad van de bond, van mijn vriend ook die hier aanwezig is en altijd in mij geloofd heeft. Dan is dat echt niet fijn als je zoals vandaag door het ijs zakt en je er niet alles kunt uithalen', was ze hard voor zichzelf.

Negende dus, een blamage is het niet, maar toch viel het Duyck heel zwaar. 'Ik was niet voor een negende plaats naar hier gekomen', zegt ze. 'Ik had de eer om met topmateriaal te koersen. Iedereen die me gesteund heeft, heeft zo ontzettend zijn best gedaan, dan wil je zelf ook dat er resultaat komt. Dit is vervelend, net zoals in Bakoe (waar ze zevende werd op de Europese Spelen) haal ik niet het gewenste resultaat, alweer op een topevenement waar het moet, lukt het niet. Ik weet niet of het alleen aan die ziekte ligt. Die valpartij twee weken geleden heeft ook veel van me gevraagd. Dit is gewoon heel jammer. Ik kon gewoon nooit het maximale uit mijn lichaam halen in deze tijdrit. Mijn hartslag zat meteen hoog, wellicht door mijn ziekte. Ik weet echt niet hoe ik me nu nog moet plaatsen voor Rio en ik wil daar op dit moment ook niet te veel over nadenken', besloot ze.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.