Voor het eerst doet mensheid beroep op ‘Ark van Noach’

Voor het eerst doet mensheid beroep op ‘Ark van Noach’

Foto: BELGAIMAGE

Voor de allereerste keer is er zaad opgenomen uit de Wereldzaadbank in Spitsbergen. Een gigantische kluis in het poolijs, die ook bekend staat als de ‘doomsday vault’, of de ‘Ark van Noach’.

Het is de burgeroorlog in Syrië die de opname nodig heeft gemaakt. Wetenschappers uit het Midden-Oosten hebben zaden opgevraagd van graangewassen die ze normaal opvragen in een zaadbank in Aleppo. Maar de kluis daar is door de oorlog vernietigd.

Het onderzoekscentrum Icarda (International Center for Agricultural Research in Dry Area) dat de teelt van voedselgewassen in droge gebieden onderzoekt, vroeg 130 kisten op. Goed voor 116.000 zaden. De aanvraag werd goedgekeurd, en de levering zal gebeuren zodra de administratie in orde is.

In de kluis worden zaden van bijna alle gewassen ter wereld bewaard, zo’n 864.000 zaden. Zo heeft de mensheid altijd een reserve voor levensnoodzakelijke plantensoorten, ook als die door een ziekte, ramp of oorlog vernietigd zouden worden. Ze wordt nog continu aangevuld met nieuwe soorten, en zou tot 4,5 miljoen zaden bewaren.

Doordat de kluis op de Noorse eilandengroep Spitsbergen ligt, boven de poolcirkel in een oude koolmijn omgeven door sneeuw en ijs, is het een soort natuurlijke koelkast. Zelfs als de elektriciteit zou uitvallen, blijven de ruimtes nog minstens 200 jaar koel.

Zo zit de kluis in elkaar:

Corrigeer

MEER NIEUWS