Vlaming fietste 63.000 kilometer met FietsTelApp

Vlaming fietste 63.000 kilometer met FietsTelApp

Foto: fvv

Tijdens de Week van de Mobiliteit werd aan de hand van de FietsTelApp het fietsgedrag van de Vlaming in kaart gebracht. De Universiteit van Gent stelt een eerste reeks cijfers voor. Zo maakten 5.000 fietsers van de app gebruik en fietsten ze samen 63.000 kilometers bijeen. 60 procent van de verplaatsingen met de fiets gebeurden buiten het stadscentrum.

De FietsTelWeek is het grootste fietsonderzoek dat Vlaanderen tot nu toe gekend heeft. In 136 steden en gemeenten werden tijdens de Week van de Mobiliteit, tussen 16 en 22 september, op meer dan vierhonderd punten fysieke tellingen gehouden.

Uniek was dat fietsers met hun smartphone ook hun eigen fietsgedrag konden registreren. De applicatie brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die data naar nuttige informatie voor de fietser, zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat. De Universiteit Gent, die de FietsTelweek wetenschappelijk begeleidt, doet op basis van de eerste data uit de FietsTelApp al een aantal vaststellingen.

13.700 fietsverplaatsingen

Ongeveer 5.000 app-gebruikers deden in totaal 13.700 fietsverplaatsingen en fietsten samen 63.000 fietskilometers. De gemiddelde afstand van een fietstocht is 6 kilometer en loopt op tot 60 kilometer. 40 procent van de trips zijn van, naar of binnen de kernen van steden en gemeenten, 60 procent ligt buiten de centrum. 12 procent van de trips zijn van en naar het station en de gemiddelde fietser legt hiervoor 4 kilometer af met afstanden tot 40 kilometer.

Telpunten blijven nog wat tellen

De 420 vaste en mobiele telpunten - zoals rubberen slangen op fietspaden - blijven nog een week langer tellen, om de vergelijking met de fietstelweek accuraat te kunnen maken. De volledige analyse van alle data wordt voorgesteld in december.

De FietsTelweek is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen met de steun en medewerking van de vijf Vlaamse provincies, het Netwerk Duurzame Mobiliteit, meer dan 150 steden en gemeenten en de Vlaamse overheid. Ook de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de Fietsersbond, verschillende politiezones, de Bond Beter Leefmilieu en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten werkten aan het onderzoek mee.

Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees