Schoolkinderen lossen hun ruzies op in Huisje Weltevree

Schoolkinderen lossen hun ruzies op in Huisje Weltevree

De leerlingen zijn enthousiast over het project rond de jakhals en de giraf. Foto: dhh

Dilbeek / Itterbeek -

In 't Keperke lossen de leerlingen hun ruzies op een originele manier op. Bij een conflict kruipen ze samen in een tuinhuisje en ze komen er pas uit wanneer ze het eens zijn met elkaar.

De tijd waarin kinderen ruzies op de speelplaats met hun vuisten en de bijhorende scheldpartijen oplosten, is voortaan helemaal voorbij. In de gemeentelijke basisschool 't Keperke in Itterbeek leren de leerlingen op een diplomatische manier met elkaar om te gaan. Wanneer twee kinderen ruzie hebben, kunnen ze samen in het tuinhuisje met de naam ‘Huisje Weltevree’ stappen en hun frustraties met elkaar uitpraten. En het concept blijkt nog te werken ook.

Concreet leren de kinderen in de klas hoe ze kunnen communiceren in conflictsituaties. Als voorbeeld worden de jakhals en de giraf erbij gehaald. ‘De jakhals is agressief, oordeelt en verwijt de andere partij’, zegt godsdienstjuf Mariëlle Wispenninck. ‘Terwijl de giraf rustig is, en alles bekijkt vanuit een objectieve waarneming. We leren kinderen dus aan dat ze de anderen geen verwijten naar het hoofd mogen slingeren, maar dat ze moeten uitdrukken wat ze gezien hebben, hoe ze zich daarbij voelen, en waar ze behoefte aan hebben om zich beter te voelen bij de situatie.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees