Politie maakt dagboek van interventies tijdens eerste uitgaansnacht van academiejaar

Leuven -

De eerste échte uitgaansnacht van het nieuwe academiejaar zit erop. Zoals iedereen weet doen alle studenten op donderdagnacht een nachtje door om te fuiven, maar dat betekent vooral veel werk voor de politie. De Leuvense politie stuurde een dagboek - of moeten we ‘nachtboek’ zeggen- van de belangrijkste interventies. En daar zitten echte pareltjes tussen.

Nog voor 22 uur komt bij de Leuvense politie een eerste oproep voor nachtlawaai binnen. In de Vaartstraat werkt een kotfeestje op de zenuwen van de buren. Oplossing van de politie? ‘De feestvierders zetten hun feestje buitenshuis verder.’

Om 22.35 uur meldt iemand van de Tiensestraat dat er uit een studentenkot met openstaand venster veel lawaai naar buiten komt. De politieagenten gaan ter plaatse en... laten het raam sluiten.

Om 22.40 uur wordt een 30-jarige Leuvenaar in de De Beriotstraat betrapt wanneer hij aan het urineren is tegen enkele geparkeerde fietsen. De man krijgt een GAS-boete. Omdat hij stomdronken is wordt hij een nachtje opgesloten in de politiecel om er zijn roes uit te slapen.

Om 23.35 uur meldt een bewoner van een flatgebouw in Kapucijnenvoer dat hij niet kan slapen door een lawaaierig feestje in het gebouw. Het ging om een housewarmingparty. De nieuwe bewoner had iedereen schriftelijk op de hoogte gebracht... behalve net die ene bovenbuur.

Een uur later is er opnieuw een geval van acuut delirium. Om 23.45 uur treffen de agenten immers een 18-jarige student uit Hove strompelend aan in de Tiensestraat. ‘De jonge man heeft gebraakt en weet nog amper waar hij zich bevindt’, onthoudt de politie van de interventie. Ook hij wordt overgebracht naar het commissariaat om zijn roes uit te slapen.

Bewoners van de Schapenstraat melden niet veel later dat er een luidruchtig tuinfeestje plaatsvindt. De politie gaat om 00u30 ter plaatse en heeft alweer een opmerkelijke oplossing. Op aangeven van de agenten zetten de feestvierders het feestje simpelweg binnen verder.

Allesbehalve een grappige interventie in de Brusselsestraat omstreeks 0.45 uur: een student meldt dat onbekenden de slotvaste fiets van zijn vriendin wilden stelen. Twee mannen wilden de fiets in een bestelwagen steken. De student sprak hen aan en voorkwam dat de fiets werd meegenomen. Daarop gingen de verdachten ervandoor. De politie heeft een onderzoek opgestart.

Delirium tremens

Hoe later in de nacht, hoe meer interventies er binnenkomen voor ‘zwevende olifanten’. Een overzicht: ‘omstreeks 2 uur zorgt een 31-jarige man uit Kortenberg voor problemen in een café op de Oude Markt. Hij is dronken. De man wordt opgepakt en te slapen gelegd in de politiecel. Om 2.45 uur wordt aan het busstation op het Martelarenplein een 18-jarige student uit Turnhout aangetroffen. De student, die niet openbaar dronken was, zit op kot op het Engels Plein maar kan zich niet al te best meer concentreren. Hij wordt veilig thuis afgezet. Om 2.58 uur wordt in de St-Michielsstraat een student betrapt op wildplassen. Hij krijgt een GAS-pv’, verklaart de politie.

Nog later beginnen de eerste feestjes te ontaarden in vechtpartijen. ‘Even na 3 uur komt het in een danscafé op de Oude Markt tot een schermutseling tussen een portier en een lastige klant. Tijdens wat duwen en trekken slaagt de klant er in de badge van de veiligheidsagent te stelen en er mee weg te lopen. Omstreeks hetzelfde uur raakt een portier verwikkeld in een vechtpartij met een klant (geen student). De portier houdt aan de vechtpartij een bloedneus over.’ Omstreeks 4.30 uur krijgt een 20-jarige student uit Brasschaat op de Oude Markt dan weer zonder reden een kopstoot van een onbekende. ‘Het slachtoffer hield aan het voorval een bloedende wonde boven het rechteroog over. Hij werd medisch verzorgd. Van de dader ontbreekt voorlopig elk spoor’, aldus de politie.

Fakbars

De Leuvense politie ging ’s nachts ook langs bij alle fakbars, maar daar was de situatie onder controle. ‘Als de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, worden de verantwoordelijken hierop attent gemaakt. Aan één fakbar staan geen stewards, aan een andere fakbars zijn de stewards duidelijk onder invloed van alcohol. In één fakbar produceert de nieuwe subwoofer te luide bassen. Ze worden stiller gezet. De patrouilles hebben ook verschillende keren bezoekers aangemaand om binnen te feesten in plaats van buiten op straat’, vertelt de politie nog.

Een drukke werkdag voor de agenten? De politie relativeert: ‘Het was een drukke nacht, met veel fietsers op de baan, met enkele schermutselingen, wat overlast door personen die te veel gedronken hadden en vooral klachten van nachtlawaai. Het waren trouwens niet alleen studenten die voor die overlast zorgden. Al bij al bleef het – net zoals de vorige nachten van deze week –rustig voor de eerste week dat de studenten terug waren.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees