OFFERTE. Wat kosten zonnepanelen?

OFFERTE. Wat kosten zonnepanelen?

Foto: Viessmann

Hoeveel kost het om je eigen elektriciteit op te wekken? Wij zoomen in op het prijskaartje van een pv-installatie.

Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt zo’n 3.500 kWh (spreek uit: kilowattuur) elektriciteit per jaar. Om zoveel energie op te wekken, heb je een zonnepaneelinstallatie nodig van zo’n vier kWp (spreek uit: kilowattpiek). Zo’n installatie is meer dan de panelen alleen. Er komt ook een omvormer bij kijken. Dat toestel ‘vertaalt’ de opgewekte gelijkstroom naar wisselstroom. En er zijn uiteraard ook installatiekosten.

Het prijskaartje dan. Voor een gemiddelde pv-installatie moet je tussen de 6.000 en 8.000 euro neertellen. Inclusief de 6 % btw bij renovatie. Omgerekend is dat zo’n 1.500 à 2.000 euro per geïnstalleerde kWp. De prijzen zijn de afgelopen jaren trouwens flink gedaald, waardoor je installatie eerder tegen de onderkant van de prijsvork zal zitten.

Voor nieuwe installaties zijn er geen groenestroomcertificaten meer. Voor renovaties betaal je wel maar 6 % btw. Nieuwbouwers betalen de volle pot.

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over hernieuwbare energie. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees