Spiraal van geweld rond doodslag op appartement

Spiraal van geweld rond doodslag op appartement

Hoofdverdachte Jérôme Billens. Foto: BELGA

Leuven -

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven ging het proces tegen Jérôme Billens, zijn moeder Linda Tieleman en haar partner Guy De Coster van start. De dertiger doodde Alain Platteau op het appartement van zijn moeder, na een avond vol alcohol en geweld.

De zitting startte vrijdagmorgen met ruim een uur vertraging. Een van de twee vrouwelijke assessoren was door een misverstand niet komen opdagen op het geplande uur. Het verhoor van hoofdbeschuldigde Billens werd daardoor opgeschoven naar de namiddagzitting. In de akte van verdediging van de 30-jarige kelner bepleitte raadsman Gert Warson al wel diens onschuld.

Jérôme Billens (30) wordt beschuldigd van doodslag op Alain Platteau (53) in Kraainem op 10 februari 2013. Zijn moeder Linda Tielemans (53) en haar partner Guy De Coster (55) worden beticht van schuldig verzuim. De feiten speelden zich op het appartement van het koppel in de Jozef Van Hovestraat.

Liters bier en whisky

In de akte van beschuldiging schetste procureur Tim De Wolf een weinig fraai beeld van de gebeurtenissen op het appartement in aanloop naar het overlijden. Platteau werd zondagavond kort na 19 uur levenloos aangetroffen onderaan de trap die naar de eerste verdieping leidt. In de 24 uur die aan het drama voorafgingen, was op het appartement een spiraal van geweld ontstaan.

De vier hoofdrolspelers, die liters bier en whisky geconsumeerd hadden, bestookten elkaar nagenoeg onophoudelijk. Billens en De Coster deelden rake klappen uit aan Platteau. Ook de moeder deelde in de fysieke brokken. Drie bezoekers keerden op hun stappen terug omdat ze het geweld niet meer konden aanzien.

Jarenlange frustaties

Platteau zou op een bepaald moment Billens zodanig uitgedaagd hebben dat de stoppen doorsloegen bij de jongeman. Diverse keren deelde hij stampen uit en hij gebruikte zijn vuisten zo intens dat nadien bleek dat hij een middenhandsbeentje gebroken had.

Jarenlang opgekropte frustaties hadden in die 24 uur hun beloop gekregen. Tegen zondagmiddag was het appartement herschapen in een waar slachtveld, met overal bloedvlekken en sporen van fysiek geweld. Platteau had op dat moment al zoveel verwondingen opgelopen dat hij niet meer kon rechtstaan en nagenoeg onherkenbaar was geworden.

Gewurgd met kabel

Gert Warson, advocaat van Billens, maakte gebruik van zijn recht om een akte van verdediging voor te lezen. ‘Mijn cliënt verklaart tot op heden dat hij het slachtoffer niet gewurgd heeft en niet van de trap heeft geduwd. Het gerechtelijk onderzoek spreekt dat eigenlijk niet tegen.’

Volgens de wetsdokters kwam Platteau om het leven door wurging met een snoer van een strijkijzer. ‘Dat strijkijzer werd aangetroffen in een kast. Het zat onder het bloed maar DNA-onderzoek leverde geen enkele link op naar Jérôme Billens. De vraag naar wurging werd nooit gesteld. Niet aan Billens, maar ook niet aan de andere twee beschuldigden.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees