Tienduizenden Afghanen zijn onderweg naar Europa

Tienduizenden Afghanen zijn onderweg naar Europa

Vluchtelingen komen aan in het treinstation in München. Velen zouden nog naar Duitsland onderweg zijn. Foto: AFP

Maandelijks verlaten honderdduizend Afghanen hun geboorteland. Velen van hen zijn op weg naar Europa en Duitsland.

Experten verwachten volgens een bericht in Welt am Sonntag een stijgend aantal asielzoekers uit Afghanistan. Momenteel verlaten maandelijks tot 100.000 Afghanen hun geboorteland, schrijft de Duitse zondagskrant op basis van veiligheidskringen.

Het hoofd van de Afghaanse missie van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), Richard Danziger, zei in de krant dat dit jaar al rond de 70.000 Afghanen in Europa zijn aangekomen. Terwijl arbeidsmigranten vooral naar Iran, Pakistan of de Arabische Emiraten gaan, trekken tienduizenden anderen naar Europa en dan vaak naar Duitsland.

Duitse veiligheidsfunctionarissen wijten het stijgende aantal vluchtelingen uit Afghanistan vooral aan een beslissing van de regering in Kaboel, aldus de krant. Die is begin dit jaar begonnen met het uitreiken van elektronisch leesbare passen waarmee een reis naar Iran mogelijk is. De vraag is enorm. ‘We beschikken niet over voldoende ambtenaren noch de technische mogelijkheden om alles tijdig te klaren’, zei het hoofd van de Afghaanse paspoortdienst, Sayed Omar Saboor.

Volgens de Duitse veiligheidskringen is het aantal vluchtelingen uit Afghanistan ook beginnen stijgen nadat de Duitse regering in augustus haar prognoses rond asielzoekers voor 2015 naar 800.000 had verhoogd. In Afghanistan zouden mensensmokkelaars het gerucht verspeid hebben dat de Bondsrepubliek boven dit aantal geen vluchtelingen meer zou opnemen. Met als gevolg een massale uittocht. In Duitsland kwam rond de 11 procent van de nieuw gearriveerde vluchtelingen uit Afghanistan.

Corrigeer

MEER NIEUWS