Politie test drone

Politie test drone

Binnenkort volgt er een nieuwe test met de politiedrone. Foto: loh

Kortrijk -

De Kortrijkse politie testte dit weekend voor het eerst een integrale veiligheidsaanpak uit. Ze gebruikte daarvoor onder meer een drone. De drugshond bleek ook effectief. Er werden 26 processen-verbaal uitgeschreven.

Het festival Urban Waves leek de ideale gelegenheid om enkele technologische en digitale innovaties uit te proberen. ‘Die zien we als ondersteuning en uitbreiding van de veiligheid’, aldus Piet De Vulder van de Kortrijkse politie. Het ging om drie vaste camera‘s, het inzetten van een drone en een ANPR-camera. Via een tracker-systeem werden ook de aanwezige politieploegen op het terrein aangestuurd.

‘We werkten samen met een bedrijf dat legaal met de drone vliegt’, zegt De Vulder. ‘Aan de Groeningebrug en de Collegebrug hingen we zogenaamde sherpacamera‘s die aan een bestaande paal bevestigd worden. Alle beelden kwamen binnen in ons mobiel kantoor dat we opstelden in de buurt van het Albertpark waar de manifestatie plaatsvond. Daar werden ze voortdurend geanalyseerd.’

Een tweede test volgt wellicht tijdens de Kortrijkse autorally in november. ‘Eind dit jaar moet de wetgeving op het gebruik van drones rond zijn’, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). ‘De Kortrijkse politie krijgt binnenkort ook smartphones. Dan bestaat de mogelijkheid dat ze bijvoorbeeld de foto te zien krijgen van iemand die tijdens een manifestatie amok maakt en onmiddellijk op te sporen is.’

Dat de gewone middelen ook nog efficiënt zijn bewijst de controle met de drugshond. 600 festivalbezoekers werden gecontroleerd. De hond duidde er daar 40 van aan. 14 waren vals positief (geen drugs meer bij maar toch in aanraking geweest ermee), 26 bezoekers kregen een proces-verbaal voor drugsbezit. Er kwamen bij de politie ook 20 meldingen binnen van geluidsoverlast. Voor het overige waren er geen incidenten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio