Derde verdachte ontmoette dader aanslag Joods Museum in Marseille

Derde verdachte ontmoette dader aanslag Joods Museum in Marseille

Archiefbeeld Foto: BELGA

Brussel - In het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum van Brussel, op 24 mei 2014, zit sinds begin juli een derde verdachte in de cel. De 28-jarige Mounir Attalah, heeft hoofdverdachte Mehdi Nemmouche in april 2014 ontmoet in Marseille. Tweede verdachte Nacer Bendrer zou verklaard hebben dat Attalah Nemmouche mogelijk geholpen had om aan wapens te komen, maar volgens zijn Franse advocate is de man volkomen onschuldig.

Het gaat niet om de man die vier dagen na de aanslag samen met hoofdverdachte Nemmouche in Brussel gefilmd werd, maar een 28-jarige Fransman uit de regio van Marseille. 

Mounir Attalah zou Mehdi Nemmouche leren kennen hebben toen beiden in 2010 in de gevangenis van Salon-en-Provence verbleven. Tijdens het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum kwam aan het licht dat Nemmouche van einde maart tot einde mei 2014 in Brussel verbleef, maar dat hij wel van 24 tot 29 april in Marseille was. In die periode ontmoette hij Mounir Attalah, zo gaf die laatste toe toen hij in juni 2015 voor de onderzoekskamer van het hof van beroep in Aix-en-Provence verscheen, aldus 20minutes.fr.

 

Nemmouche zou Attalah gebeld hebben met de vraag hem te kunnen zien. Die laatste stemde daarmee in en bij hun ontmoeting zou Attalah voorgesteld hebben samen iets te gaan eten. Nemmouche zou hem echter gevraagd hebben hem naar La Valentine, een wijk van Marseille, te brengen en beloofde Attalah diezelfde avond terug te bellen maar deed dat niet meer. Volgens Attalah had hij Nemmouche sindsdien nooit meer gezien.

Mounir Attalah, die in het restaurant van zijn broer werkte, werd op 9 december 2014 al eens opgepakt, net als Nacer Bendrer. Die laatste werd in februari 2015 aan België uitgeleverd terwijl Attalah werd vrijgelaten. In juni schreef de Belgische onderzoeksrechter evenwel een Europees aanhoudingsbevel tegen de man uit, nadat Nacer Bendrer verklaard had dat de man mogelijk een rol had gespeeld in de levering van wapens aan Nemmouche. 

Uitgeleverd aan België

Attalah werd vervolgens uitgenodigd op het politiecommissariaat in Marseille, presenteerde zich daar vrijwillig en stemde meteen in met zijn uitlevering aan België. Sinds 1 juli zit de man in een Belgische gevangenis en is hij in verdenking gesteld als dader, mededader of medeplichtige van een viervoudige doodslag in terroristische context.

Attalah zelf ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag. Zijn Franse advocate, meester Christine D’Arrigo, wenst geen commentaar te geven over de inhoud van het dossier. ‘Maar ik kan u wel zeggen dat mijn cliënt volkomen onschuldig is’, verklaart ze.

Mysterieuze rolstoel

Intussen is er nog steeds geen spoor van de man die op 28 mei 2014 op de Brusselse Albert II-laan gefilmd is in het gezelschap van Mehdi Nemmouche. Op de beelden loopt Nemmouche naast een donkere, kale man. Die laatste draagt daarbij die een sporttas met daarin wellicht de wapens van Nemmouche.

De speurders stellen zich ook heel wat vragen bij een mysterieuze rolstoel die werd aangetroffen in het Brusselse appartement van Nemmouche. Waar de rolstoel vandaan komt, van wie hij is geweest en waar hij voor gediend heeft, zijn vooralsnog onbeantwoorde vragen.

Aanhoudingen

De aanslag op het Joods Museum van Brussel kostte het leven aan vier mensen: een koppel Israëlische toeristen, een museummedewerker en een vrijwilligster in het museum. Hoofdverdachte Mehdi Nemmouche, die beschouwd wordt als de man die de aanslag pleegde, werd op 30 mei 2014 in Marseille opgepakt. Hij was toen in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, alsook persartikelen over de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep Islamitische Staat.

Bovendien werd ook een GoPro-camera aangetroffen met een video aangetroffen waarop een man, vermoedelijk Nemmouche, buiten beeld zegt dat hij de feiten in Brussel gepleegd heeft, terwijl hij zijn wapens en kleren filmt. Nemmouche heeft nooit enige verklaring willen afleggen en zit nog steeds in de cel.

Begin december 2014 werd nabij Marseille een tweede verdachte opgepakt, de 26-jarige Nacer Bendrer. Die had samen met Nemmouche in de cel gezeten en stond in de weken voor de aanslag in nauw contact met hem. Bendrer werd midden januari 2015 aan België uitgeleverd. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de feiten maar zit ook nog steeds in voorlopige hechtenis.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees