Geen gevolgen voor Westels filiaal na staking in Nederlandse DAF-fabriek

Geen gevolgen voor Westels filiaal na staking in Nederlandse DAF-fabriek

Foto: Bert De Deken

Westerlo -

Truckbouwer DAF draaide maandag in zijn fabriek in het Nederlandse Eindhoven op ongeveer 70 procent van het normale niveau. Bij de vrachtwagenfabriek in Eindhoven is een driedaagse staking begonnen. Hoewel er al maanden stakingen plaatsvinden in de Nederlandse metaalsector, is het voor het eerst dit jaar dat metaalarbeiders zo lang achter elkaar het werk neerleggen. De staking in Eindhoven heeft volgens een woordvoerder geen gevolgen voor de DAF-fabriek in Westerlo.

Van de 5.800 werknemers van DAF hadden zich er maandagmorgen 390 afgemeld. Volgens het bedrijf rolden er per uur ongeveer acht nieuwe trucks van de band, terwijl dat er normaal elf zijn. Daarmee lijkt de staking iets minder krachtig dan eerder. Het is al de vijfde keer dit jaar dat de bonden de vrachtwagenfabriek proberen plat te gooien. Bij de eerdere stakingen draaide de productie van DAF telkens op halve kracht.

De vakbonden proberen de druk op de werkgevers op te voeren, maar die geven geen krimp. Deze week zijn meer acties gepland. Woensdag legt personeel van metaalbedrijven in de omgeving van Haarlem het werk neer. Vrijdag wordt er gestaakt en actiegevoerd in Friesland en Utrecht.

De acties zijn bedoeld om betere voorwaarden af te dwingen voor de nieuwe cao’s in de kleinmetaal en grootmetaal. Het cao-overleg in de sector zit al bijna een halfjaar muurvast.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio