Onderzoek naar witwaspraktijken bij Brusselse goudhandelaar

Onderzoek naar witwaspraktijken bij Brusselse goudhandelaar

Het Brusselse gerecht voert een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken bij het Brusselse goudbedrijf Numagold. Dat meldt de krant De Tijd en wordt bevestigd door het Brusselse parket. Dat geeft weliswaar geen verdere commentaar over het dossier. Het zou naar verluidt gaan over honderden miljoenen euro’s, maar de topman van het bedrijf ontkent elke vorm van fraude.

Numagold heeft zijn kantoor in de Brusselse Agoragalerij. Sinds 1974 verkoopt het bedrijf goud en zilver in verschillende maten en gewichten, zowel in staven als in kleinere en dus goedkopere munten. Die dienen vooral als beleggingsproduct.

Volgens De Tijd ontdekte de witwascel dat in een jaar tijd meer dan 800 miljoen euro cash was afgehaald van de bankrekening van Numagold en dat het bedrijf tussen 2009 en 2012 een enorme stijging van zijn omzet kende. In 2012 zou die zelfs verdubbeld zijn tot meer dan 1 miljard euro. Een en ander zou in de ogen van de speurders te verklaren zijn door de anonimiteit en het uitbetalen in cash aan klanten. Er wordt immers vermoed dat het bedrijf de herkomst van het goud dat aangekocht werd bij particulieren niet altijd natrok en dat de goudwinkels die klant waren bij het bedrijf zelf dienst deden als dekmantel voor illegale activiteiten. Via de indrukwekkende cashstroom bij het Brusselse goudbedrijf zouden met andere woorden vermogens uit het criminele milieu en goud uit het zwarte circuit op grote schaal witgewassen worden.

De topman van Numagold, Raymond Roossens, zegt dat het onderzoek gebaseerd is op foutieve vermoedens. De omzetstijging zou te verklaren zijn door de sterke stijging van de goudprijs. Het bedrijf zou ook in cash uitbetalen omdat de klanten daarop aandringen en 98 procent van zijn klanten identificeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees