Gaat Samsung Volkswagen achterna met energieschandaal?

Gaat Samsung Volkswagen achterna met energieschandaal?

Foto: AP

De tv-toestellen van Samsung verbruiken meer energie in de realiteit dan tijdens officiële tests. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van onafhankelijke onderzoeken. Samsung ontkent dat het bedrijf testresultaten beïnvloedt.

Samsung heeft zijn televisies uitgerust met een motion lighting-functie. Dat moet de helderheid van het scherm verminderen bij bewegend beeld. En zo moet ook het energieverbruik dalen.

Maar onderzoeksgroep ComplianTV merkte op dat bij dagelijks gebruik de toestellen meer verbruiken dan tijdens de tests. Dat doet denken aan het Volkswagenschandaal, waarbij het autobedrijf misleidende software installeerde die emissietests omzeilt.

‘Geen vergelijking’

Samsung ontkent dat de televisies aangepast werden om er beter uit te komen in de energietests of dat andere toestellen gebruikt werden bij de tests dan de televisies die in de handel gebracht worden.

Volgens het bedrijf wordt de helderheid van het scherm niet alleen tijdens test verminderd. ‘Ook in alledaagse situaties, zoals bij actiefilms, sportwedstrijden en tragere uitzendingen als het weer, wordt de helderheid verminderd.’

Er is geen vergelijking te maken met het Volkswagen-schandaal, benadrukt Samsung. ‘Dit is geen instelling om vals te spelen. Integendeel. Het is een instelling die de helderheid vermindert zodra er veel beweging is op het scherm. Bovendien is de test ontwikkeld door het de Internationale Elektrotechnische Commissie, daar kunnen we niets aan doen.’

Onderzoek

Uit diverse EU-lidstaten klonken eerder al klachten over soortgelijke praktijken. Uit een brief, die geen fabrikanten vermeldt, blijkt dat het Zweedse energieagentschap het probleem eerder dit jaar bij de Europese Commissie heeft aangekaart. Bij tests zijn televisies gevonden die de testfilm herkennen, klinkt het. Vanaf dat de testfilm gedraaid wordt, zouden de toestellen hun helderheid verlagen.
De Europese Commissie belooft een onderzoek te openen naar de beschuldigingen.

Corrigeer

NIEUWS