Fit & Gezond

Wat doet een maand zonder suiker met je lichaam?

Als je een maand geen suiker mag, wat kan je dan eigenlijk nog eten? En vooral: wat is het effect op je lichaam? De Nederlander Sacha Harland van het videokanaal LifeHunters - dat je misschien kent van filmpjes waarin Ikeaschilderijen als kunst verkocht werden en foodies misleid werden met hapjes van McDonald's - zwoer een maand lang alles af waar suiker in zit.

Concreet betekent een maand zonder suiker een serieuze streep door alles wat je normaal eet. Zo zocht Sacha tevergeefs naar een drank met een smaakje, maar enkel water voldeed aan de 'geen suiker'-eis. Na een week  'geen zoet, geen alcohol, geen pakjes en zakjes', voelde Sasha zich dan ook ellendig: 'Ik zit niet lekker in mijn vel en ik heb de hele tijd honger', klonk het.

Na een maand, wanneer zijn lichaam van de suiker was afgekickt, merkte hij wel een groot verschil. 'Ik geraak 's ochtends makkelijker uit mijn bed en heb veel meer energie', zegt hij. Dat blijkt ook als hij op bezoek ging bij de sportarts: Sasha was 4.5 kilo afgevallen en zijn bloeddruk, cholesterol en en bloedsuikerspiegel waren drastisch gedaald.

In eigen land deed journalist Tim Verheyden eind vorig jaar hetzelfde experiment voor het programma 'Koppen'. Uit zijn bevinden bleek onder meer dat zijn smaakvoorkeur drastisch veranderde na een maand zonder suiker. Hij viel maar een beetje af, maar voelde zich ook opvallend fitter.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees