Celstraffen en fikse boetes voor illegale invoer van drie ton tabak

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vier mannen en twee firma’s veroordeeld voor de illegale invoer van drie ton waterpijptabak. De mannen kregen celstraffen tot twee jaar en moeten net als de firma’s ieder een boete van 727.348 euro betalen, waarvan 145.469 euro effectief, voor de ontdoken accijnzen en invoerrechten.

Op 31 mei 2015 werd in de Antwerpse haven een container gelost uit Dubai. Volgens het manifest zaten er 1.061 dozen met dadels in, maar de douanediensten hadden van hun Britse collega’s vernomen dat dat niet zou kloppen.

De container was bestemd voor de firma L&A Service in Antwerpen. Hij werd door de firma Speedytrans met een trekker naar een magazijn in Aartselaar gebracht, waar de inhoud zou worden overgeladen. De douanediensten kwamen tussen en in de dozen bleken geen dadels, maar drie ton waterpijptabak te zitten.

De broers Mounir (46) en Rabie T. (33) uit Evere werden er gearresteerd met 41.900 euro op zak, volgens de douane bedoeld om een deel van de lading te kopen. Hetzelfde gold voor Abdesselam C. (35) uit Schaarbeek, die 15.620 euro bij zich had.

De drie verklaarden niets van de tabak af te weten, maar de rechtbank geloofde dat niet. Ze kregen twaalf maanden cel, waarvan zes maanden effectief. Allal K. (40) uit Antwerpen, zaakvoerder van L&A Service en Speedytrans, kreeg twee jaar cel. Hij ontkende eveneens, maar was bij alle aspecten van de invoer betrokken. De man heeft ook al een uitgebreid strafblad.

Naast celstraffen kregen ze ook flinke boetes. De gelden die ze bij zich hadden, werden verbeurdverklaard, alsook de trekker en de voertuigen waarmee ze naar het magazijn waren gereden.

Corrigeer

NIEUWS