Gieten zondag opener van Superprestige veldrijden

Gieten zondag opener van Superprestige veldrijden

Dertienvoudig Suprestige-winnaar Sven Nys begint aan zijn laatstecampagne. Foto: BELGA

Zondag wordt in het Nederlandse Gieten de eerste manche van de Superprestige veldrijden aangesneden. Vorig jaar ging de zege er naar Mathieu van der Poel. De wereldkampioen zal zichzelf evenwel niet opvolgen, de Nederlander moet wegens blessure noodgedwongen forfait geven.

Het kransje kanshebbers op de overwinning in deze 40e editie in Gieten is groot. Wout Van Aert is er één van, hij won al in Las Vegas, Neerpelt en Erpe-Mere. En dan is er een heel gamma aan kandidaat-winnaars met mannen als Kevin Pauwels, Lars van der Haar, Tom Meeusen, Klaas Vantornout en ook ‘Mister Superprestige’ Sven Nys.

‘Ik won dit regelmatigheidscriterium dertien keer’, aldus Nys. ‘Toch wel iets om fier op te zijn en dat is een record dat ik niet snel zie verbroken worden. Ik begin aan mijn laatste Superprestige-wedstrijden in mijn carrière en net als andere jaren wil ik zo hoog mogelijk eindigen. Mijn conditie is goed. Van de drie crossen die ik reed stond ik tweemaal op het podium. In Neerpelt heb ik me op een gegeven moment wat vergaloppeerd’, klonk het.

Nys hamert vooral op regelmaat. ‘Wil je een goed eindklassement rijden, dan mag je mijn inziens nooit naast het podium vallen. Vorig jaar was ik nog even leider in het tussenklassement van de Superprestige maar daarna kende ik een terugval. Ik verwacht een zeer snelle cross zondag. Het weer is voor mij geen bondgenoot. Het parcours zal er immers hard bijliggen dus dat is iets voor de jonge gasten die de pure snelheid in de benen hebben. Ik moet het meer hebben van crossen als Asper-Gavere. Ploeteren en beuken. Dat zal er in Nederland niet bijzijn vrees ik. Ik verwacht veel van Wout Van Aert. Zoals die momenteel bezig is, is hij de te kloppen man. Hij is een slimme renner die echt wel op economie kan rijden. Wout slaat toe wanneer nodig en kan van dan af zijn eigen tempo hanteren. Zo deed ik het in mijn beste jaren ook steeds. Ik kijk alvast uit naar Gieten en een spannende strijd voor het eindklassement van de Superprestige.’

Technische fiche:

  • Programma:

9u45: Nieuwelingen

11u00: Junioren

12u15: Beloften

13u45: Vrouwen elite

15u00: Eliterenners

  • Deelnemers eliterenners:

2. Kevin Pauwels; 3. Wout van Aert; 4. Lars van der Haar (Ned); 5. Tom Meeusen; 6. Laurens Sweeck; 7. Klaas Vantornout; 8. Philipp Walsleben (Dui); 9. Sven Nys; 10. Corné van Kessel (Ned); 11. Gianni Vermeersch; 12. David van der Poel (Ned); 13. Julien Taramarcaz (Zwi); 14. Marcel Meisen (Dui); 15. Michael Boros (Tsj); 16. Rob Peeters; 17. Jens Adams; 18. Toon Aerts; 19. Tim Merlier; 20. Thijs van Amerongen (Ned); 21. Stan Godrie (Ned); 22. Niels Wubben (Ned); 23. Vincent Baestaens; 24. Radomir Simunek (Tsj); 25. Joeri Adams; 26. Sven Vanthourenhout; 27. Wietse Bosmans; 28. Bart Barkhuis (Ned); 29. Gert-Jan Bosman (Ned); 30. Vinnie Braet; 31. Twan van den Brand (Ned); 32. Kenneth Van Compernolle; 33. Roderik Egberink (Ned); 34. Micki van Empel (Ned); 35. Mitchell Huenders (Ned); 36. Patrick van Leeuwen (Ned); 37. Michal Malik (Tsj).

  • Wedstrijden Superprestige:

Zondag 4 oktober: Gieten (Ned)

Zondag 25 oktober: Zonhoven

Zondag 8 november: Ruddervoorde

Zondag 15 november: Gavere

Zondag 13 december: Spa-Francorchamps

Zondag 27 december: Diegem

Zondag 7 februari 2016: Hoogstraten

Zaterdag 13 februari 2016: Middelkerke

  • Laatste tien winnaars Gieten:

2005: Richard Groenendaal (Ned)

2006: Sven Nys

2007: Niels Albert

2008: Klaas Vantornout

2009: Sven Nys

2010: Tom Meeusen

2011: Sven Nys

2012: Klaas Vantornout

2013: Niels Albert

2014: Mathieu van der Poel (Ned)

Corrigeer

Aangeraden