Vlaams Agentschap alarmeert 2.500 deelnemers aan Titan Run

Vrees voor massale besmetting met ‘rattenziekte’ na loopwedstrijd

Met 2.500 ploeterden ze door de modder en de rivier de Nete. Nu blijkt dat het water besmet was met leptospirose, een infectieziekte die voorkomt in de urine van ratten. Foto: Joren De Weerdt

Nijlen - 2.500 deelnemers aan de spectaculaire 'Titan Run' zijn tijdens deze obstakelloop mogelijk besmet geraakt met leptospirose, de zogenaamde rattenziekte of modderkoorts. Alvast drie deelnemers belandden erg ziek in het ziekenhuis. Volksgezondheid heeft uit voorzorg alle deelnemers verwittigd en ook huisartsen en ziekenhuizen gealarmeerd.

De uitdagende Titan Run vond half september in Nijlen plaats, nabij Lier. Deelnemers moesten over een afstand van vijf kilometer in totaal zestien obstakels overwinnen, waarbij ze door modder én door het koude water van de rivier de Nete moesten ploeteren. Het evenement was een groot succes en dagen op voorhand helemaal uitverkocht.

Nu volgt echter een koude douche. ‘De afgelopen week zijn drie deelnemers erg ziek geworden’, staat te lezen in een brief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat alle deelnemers per mail heeft aangeschreven. ‘Ze hadden koorts, ademhalingsproblemen en aantasting van lever en nieren en moesten in het ziekenhuis worden opgenomen’, zo stelt dokter Wim Flipse, specialist ­infectieziektebestrijding.

Specialisten stelden vast dat de drie patiënten besmet bleken met leptospirose. Dat is een bacteriële infectieziekte die voorkomt in de urine van knaagdieren, vooral ratten, en die zich via water en modder verspreidt.‘Vermits deze infectieziekte maar een paar keer per jaar in ons land wordt opgemerkt, was het nogal vreemd dat zich plots drie patiënten haast tegelijk aanboden’, zegt dokter Erika Vlieghe.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees