'Schutter Sydney was geradicaliseerde jongere'

Volgens de Australische premier Malcolm Turnbull lijkt het om een terroristische daad te gaan. Foto: epa

De schietpartij vrijdag bij een politiekantoor in het westen van Sydney, werd gepleegd door een vijftienjarige jongen die geradicaliseerd was. Dat melden Australische media. De jongen kwam om, net als een medewerker van de politie. Volgens de Australische premier Malcolm Turnbull lijkt het om een terroristische daad te gaan.

De dader leefde in de buurt van Parramatta, in het westen van Sydney, waar de schietpartij plaatsvond. Hij zou afkomstig zijn uit Iran, dat hij samen met zijn familie ontvluchtte en Iraaks-Koerdische roots hebben. De jongen had de Australische nationaliteit. Net voor de schietpartij zou hij volgens lokale media nog een moskee in de buurt bezocht hebben.

De politie is op zoek naar de familie van de jongen, maar zij zijn mogelijk teruggekeerd naar het Midden-Oosten. Hij was niet gekend bij de politie, zo laat die weten. Hij zou volgens de eerste aanwijzingen alleen gehandeld hebben.

Relieuze slogans

Over de motieven van de jongeman bestaat nog onduidelijkheid. Volgens getuigen zou hij religieuze slogans hebben geroepen vooraleer hij vuurde op de IT-medewerker. Het slachtoffer werd door de schutter geviseerd, maar het is niet duidelijk of ze mekaar kenden.

Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat het niet om een terroristische aanslag ging, maar mogelijk wijzigt de kwalificatie. Premier Turnbull zei later op de dag dat het op een gewelddaad met politieke motieven lijkt en bijgevolg een terroristische daad zou kunnen zijn.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees