Artsen zonder Grenzen: ‘Bombardement ziekenhuis was géén vergissing’

Het bombardement door het Amerikaanse leger van het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Noord-Afghaanse stad Kunduz was 'geen vergissing', in tegenstelling tot wat dat leger zegt. Dat heeft de voorzitter van AzG Frankrijk dinsdag in de commissie Buitenlandse Zaken van het Franse parlement laten verstaan.

'Ik denk niet dat het een vergissing was van de Amerikanen, ik ben zelfs overtuigd dat het spijtig genoeg geen vergissing was', aldus Mego Terzian. Hij spreekt van een daad 'van criminele inconsequentie.'

Generaal John Campbell, opperbevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, erkende eerder dinsdag in de Amerikaanse Senaat de Amerikaanse verantwoordelijkheid voor het bombardement. Hij zei dat het ziekenhuis 'per vergissing' als doelwit was genomen. De aanval was 'gevraagd' door de Afghaanse troepen, maar 'beslist' door de Amerikaanse bevelvoering, luidde het.

AzG heeft de aanval, waarbij 22 doden vielen, bestempeld als een 'oorlogsmisdaad' en een onafhankelijk onderzoek geëist.

Corrigeer

MEER NIEUWS